keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Uskolliset asiakkaat

Helsingin kauppakorkeakoulussa tarkastetaan 21. marraskuuta Marko Merisavon väitöskirja (Digitaalisen markkinointiviestinnän ja asiakasuskollisuuden välinen yhteys), jonka mukaan digitaalinen markkinointi parantaa asiakasuskollisuutta. Tarkemmin väitöskirja listaa, että sähköinen markkinointi tarjoaa uusia mahdollisuuksia pitää yhteyttä asiakkaisiin, palvella asiakasta, lujittaa asiakassuhdetta ja myydä lisää. Parasta asiassa on, etenkin laskusuhdanteen aikana, että samassa yhteydessä puhutaan kustannustehokkuudesta. Merisavo esittää mallin, josta selviää kuinka eri digikanavia voidaan hyödyntää asiakasuhteen rakentamisessa. Mallin lisäksi ehdolla on mittareita, joilla seurata digimarkkinoinnin onnistumista ei vain kampanjoiden osalta vaan myös asiakassuhteen lujittamisessa. Eri kanavien käytössä painotetaan myös seikkaa, että kohderyhmien sisällä on erilaisia tarpeita, jotkut ovat tyytyväisiä tarjousten vastaanottamiseen (satunnaiset asiakkaat) kun puolestaan erittäin uskolliset asiakkaat arvostavat viestinnässä tarjouksia enemmän esim. tuotetietoa, tuotteeseen liittyvää tietoa, asiakastapahtumakutsuja. jne.. Erään esimerkin mukaan, kosmetiika-alan yrityksen asiakkaista jopa 62% on käynyt tutustumassa tai ostamassa tuotteita sähköpostimarkkinnoin seurauksena.

Ei ole mikään yllätys, että tässäkin yhteydessä puhutaan viestien tarpeesta olla "personoituja, relevantteja ja asiakasta osallistavia".

Summa summarum, odotan mielenkiinnolla a) pääseväni lukemaan tarkemmin väitöskirjaa ja b) onko tällä vaikutusta yritysten markkinointipanostusten painotuksiin

torstai 13. marraskuuta 2008

Sms-hälytys: Amazon tarjoaa!



Amazon.com tarjoaa vastedes uusia palveluja, joihin linkittyy matkapuhelin. He tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta vastaanottaa "hintahälytyksiä" päivän parhaista tarjouksista (Deal of the Day). Hälytyspalveluun voi rekisteröityä Amazonin nettisivuilta tai tekstiviestitse. Ihan mukava palvelu. Hienointa on tosin, että rekisteröityneet asiakkaat (rekisteristä pitää löytyä toimitusosoite sekä luottokortin numero) voivat hankkia mainostetun tuotteen pelkästään vastaamalla tietyllä paluuviestillä ( Text 'BUYBG' to '262966' (AMAZON)) ...ja tuote saapuu kotiin postissa! Vaihtoehtoisesti kuluttaja voi surffata Amazonin mobiilisaitille (linkki hälytysviestissä) ja hoitaa sieltä tilauksen. Hälytyspalvelun voi lopettaa milloin tahansa tekstiviestikomennolla.

Lue koko tiedote.

maanantai 10. marraskuuta 2008

Sms-mainonta siirtyy kuluttajatuotteisiin ja palveluihin

Tutkimusyhtiö comScoren tekemän tutkimuksen perusteella sms-mainonta on enenevässä määrin siirtymässä mobiilituotteiden (soittoäänet, kuvat, pelit) mainonnasta kuluttajatuotteisiin. Viiden suuren EU-maan (UK, Ranska, Saksa, Italia, Espanja) tuloksiin perustuva tutkimus osoitti, että eniten osuuttaan kasvattivat ruoka/elintarvikkeet, muoti/vaatetus sekä ravintolat. Kyseessä ovat siis erilaiset tarjoukset ja kupongit.

Data on todella mielenkiintoista luettavaa, koska tätä herkkua on valitettavan harvoin tarjolla. Huomiollepantavaa on myös viestien "response" eli kuinka paljon lähettettyjä etuja/tarjouksia käytettiin, yli kuuden prosentin luokkaa. Samaan aikaan sms-mainosviestin vastaanottomäärä on hieman laskenut.

Katso mielenkiintoinen taulukko täältä.

Älykoodi purkkiin

Pepsi on aloittanut Briteissä jättimäisen kampanjan, jossa n. 400 miljoonaan tölkkiin painetaan ns. QR-koodi. Kyseessä on koodi, jonka voi lukea matkapuhelimeen asennettavan ohjelmiston avulla (Pepsi-sivuston ohjeet). Kyseessä ei ole mikään uusi ja mullistava asia, mutta tässä mittakaavassa tätä ei tietääkseni ole Euroopassa tehty. Suomessa mm. Kiinteistömaailma ja Bilia ovat käyttäneet kyseistä markkinointimuotoa. Aasiassa kyseiset koodit ovat markkinoinnissa arkipäivää. Kun kuluttajalla on ohjelmisto puhelimessa matkapuhelimen kamera tunnistaa automaattisesti koodin ja ohjaa suoraan mobiilisivustolle/linkkiin, joka koodiin on määritelty. Palvelu on ihan näppärä, kun on vaan päässyt niin pitkälle, että on saanut softan ladattua puhelimeen.

Sattumoisin asian tiimoilta tapahtuu myös Suomessa. HKL on pilotoinnin perusteella tuomassa tämän talven aikana älykoodit kaikille pysäkeilleen. Personoidun älykoodin lukemalla saa pysäkkikohtaisen aikataulun automaattisesti avattua puhelimeen. Kuten aiemmassa jutussa todettiin, kuluttajan täytyy tosin ensin ladata puhelimeen ohjelmisto, jonka avulla koodin voi lukea. Nyt vain rohkeasti kokeilemaan!

perjantai 7. marraskuuta 2008

Obama Mobile

Luin juuri, että Yhdysvaltojen tulevan presidentin kampanjassa käytettiin matkapuhelimia monella tavalla (kts. kirjoitus SMS-varapresidentti), etenkin nuorien äänestäjien tavoittamiseksi. Kampanjassa käytettiin bannereita operaattorin mobiilisivustolla (kyseisen operaattorin asiakaskunta on pääosin nuoria) sekä hakupalvelun (vrt Fonecta) tekstiviestimainontaa, jossa ohjattiin lähettämään rekisteröitymisviesti kampanjapalveluun. Palveluun rekisteröityneet saivat kännykkään tietoa missä paikoissa pääsee ennakkoäänestämään ja näin ollen välttämämään pahimmat jonot itse vaalipäivänä.

On hienoa lukea, että koko kampanja perustui Obaman organisaation asettaamaan mediastrategiaan ennakoäänestäjien osalta vaankieliosavaltioissa. Tämän pohjalta päädyttiin käyttämään matkapuhelinta....loistavaa!!! Mobiilikampanjan hoitanut Quattro kommentoi vielä kampanjaa, jossa todettiin netin olleen vielä dominoiva, mutta tulevaisuudessa (neljän vuoden päästä, seuraavissa presidentinvaaleissa) matkapuhelin tulee olemaan olennainen osa kampanjointia. Samoin todettiin jokaisen vakavasti otettavan poliitikon strategian sisältävän mobiilielementin.

Lue artikkeli täältä.

Kirjoitin aikaisemmin, kuinka Obaman kampanjassa käytettiin ansiokkaasti tekstiviestiä informaatiokanavana. Lisäksi tarjolla on soittoääniä ja taustakuvia. Sen jälkeen tarjolle ovat tulleet myös mobiilisivut sekä iPhone softa, ja tietenkin Barry käyttää myös Twitteriä :-)

perjantai 24. lokakuuta 2008

Suhdanteet ja markkinointi

Arvopaperi uutisoi nettisivuillaan vastikään FT:n (Financial Timesin) kertoneen laskusuhdanteen iskevän lujasti matkapuhelinmainontaan.  Haluan varta vasten lainata tähän otteen artikkelista:

"Epävarmoina aikoina yhtiöt sijoittavat markkinointirahansa mieluummin televisio- ja internet-mainontaan."

Eli pitäisikö tästä ymmärtää, että itseisarvo markkinoinnin onnistumiselle on tv:n ja netin käyttö...hmmm...uskallan reilusti olla eri mieltä. Lisäksi haluan tarttua myös mieliaiheeseeni terminologiaan. Jutussa puhutaan matkapuhelinmainonnasta ja samaan hengenvetoon puolestaan markkinoinnista. Matkapuhelinmainonta on vain pieni osa siitä miten mobiilia kanavaa voi hyödyntää. Tarkkaan mietittynä, tavoitteet kirkkaasti mielessä, matkapuhelin voi toimia erittäin tehokkaana, myös kustannustehokkaana, välineenä markkinointiviestinnässä ja kuluttajan aktivoijana perinteisessä mediassa.

Laskusuhdanteen ja markkinoinnin leikkaamisen asiayhteyttä käsitteli myös toinen FT:n artikkeli, jossa kerrottiin DDB:n kampanjasta UK:ssa. Lyhyesti: fiksut panostavat markkinointiin silloin kun on vaikeinta.

keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Suuri Suomalainen Mobiilisivusto

Vastikään YLE uutisoi mitä toukokuussa lanseeratulle yle.mobi sivustolle kuuluu...ja itseasissa aika hyvää. Pekingin olympialaisten siivittämäna etenkin elokuun luvut antavat osviittaa siitä, että mobiilisivustot vastaavat käyttäjien tarpeisiin (n. miljoona sivulatausta). Uskaltaisin väittää, että kyseiset sivut ovat tällä hetkellä Suomen Suurin Mobiilisivusto!

Sivuilla tulevat esiin myös palvelut, joita tähän asti on totuttu näkemään vain perinteisessä nettimaailmassa kuten podcastit ja videostreaming. Kannattaa käydä tutustumassa.

Hieman eri näkökulmasta asiaa tarkasteli Tietokone-lehti Tero Lehdon toimesta.

tiistai 23. syyskuuta 2008

Luvaton mobiilimarkkinointi ei kannata

Digitoday kirjoittaa artikkelissaan kuinka Timberland joutuu maksamaan miljoonasakot roskatekstauksesta. Luvatta lähetetyistä tekstareista vaateyhtiö joutuu maksamaan 150 dollaria korvauksia jokaiselle viestien vastaanottajalle.

Tässä siis taas käytännön esimerkki siitä kuinka mobiilimarkkinointia ei tulisi harjoittaa. Ahneus kostautuu kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.

Koko artikkeli on luettavissa Digitodayn sivuilla.

maanantai 22. syyskuuta 2008

SMS-varapresidentti



Rapakon takana Obaman vaaliorganisaatio toteutti alkusyksystä ehkä kaikkein aikojen suurimman tekstiviestikampanjan. Halukkaille tarjottiin mahdollisuus rekisteröityä ennakkolistalle, joka oli oikeutettu saamaan tekstiviestitse tiedon Obaman valitsemasta varapresidenttikandidaatista heti kun se oli mahdollista (korostaa kännykän voimaa aika- ja paikkariippumattomana kanavana!). Palveluun rekisteröityi käsittämätön 2,9 miljoonaa käyttäjää. Kuten Tietokone-lehti asiaa uutisoi, kertaluonteisena arvioitu lasku viesteistä (n. EUR 190'000) tuntuu kovalta, mutta mediakohu on ollut valtaisa...erityisesti mielenkiintoinen komentti oli "Lisäksi tekstiviestikampanja loi imagoa modernista johtajasta".

Rekisteröityneille henkilöille on samassa yhteydessä informoitu, että heille voidaan lähettää tietoa kampanjasta ja kyseisen henkilön postinumeroalueen tapahtumista. Obaman koneistollakäytössään todella tehokas suoramarkkinointityökalu!!! Barack Obaman sivuilla on tarjolla myös erilaisia uutisryhmiä sekä todellisille faneille myös taustakuvia

Mielestäni jälleen hieno esimerkki hyvästä tekstarikamppiksesta. Tutkimusyhtiö Nielsen jakaa mielipiteeni :-)

keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Mobiilibannereiden teho Suomessa mitataan

Suomen mittakaavalla laajin koskaan tehty tutkimus mobiilibannereiden toimivuudesta käynnistyi 15.9.2008. Kuukauden aikana tullaan mittaamaan 12 mainostajan bannereiden klikkauksia kolmen operaattorin (DNA, Elisa ja Sonera) mobiiliportaaleissa. Operaattorit ovat antaneet pilotin käyttöön portaaleistaan kaikkiaan 1,4 miljoonaa mainosnäyttöä noin 400.000 eri kävijän katsottavaksi kuukauden aikana. Hankkeen tarkoituksena on mitata mobiilibannereiden toimivuutta sekä sitä miten hyödylliseksi mainostajat sen kokevat. Odotamme mielenkiinnolla tuloksia, jotka julkistetaan tammikuussa 2009.

Itse projektin käynnisti FiCom (Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto) ja toteutuksesta vastaavat More Mobile Relations Finland Oy sekä Idean Oy.

Lue koko uutinen.

torstai 4. syyskuuta 2008

Mobiili asiakkuusviestintä. NYT!

Tervetuloa päivittämään tietosi mobiilista asiakkuusviestinnästä Steam Communications Oy:n järjestämään seminaariin! Tarjolla on lähes kymmenen vuoden kokemuksella parasta ja ajankohtaisinta tietoa tästä tehokkaasta, vuorovaikutteisesta markkinointikanavasta.

Pääpuhujana Matti Leppäniemi, KTT, Oulun yliopisto, taloustieteiden tiedekunta, markkinoinnin laitos.

Lisäksi esittelemme toteutettuja caseja, caseja ja caseja tuloksineen ja haasteineen.

Katso seminaarikutsu täältä!

tiistai 12. elokuuta 2008

Näin länsinaapurissa

Kesäkuun lopussa kerroin väitöskirjasta kännykkämarkkinointiin liittyen, ja siinä yhteydessä kävi ilmi, että naiset ovat Suomessa ahkerampia mobiilipalveluiden käyttäjiä kuin miehet. Operaattori Telenorin teetättämässä tutkimuksessa Ruotsissa on tullut ilmi samansuuntaisia tuloksia. Tutkimuslaitos SIFO Research Internationalin toteuttamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että naiset olivat omasta mielestään huomattavasti tietoisempia niistä palveluista, joita heillä on mahdollisuus käyttää kännykän kautta. Esimerkiksi nettisurffaukseen oli kyselyyn osallistuneista naisista kännykkää käyttänyt 24 prosenttia, kun miehet puolestaan pääsivät noin puoleen tästä. Tutkimuksen otos oli 3930 henkilöä (alkuperäinen lehdistötiedote (på svenska)).

Tämä on jo toinen indikaattori lyhyen ajan sisällä, joka viittaisi siihen, että erityisesti naiset ovat otollinen kohderyhmä kännykkäpalveluille...ja kaikenlisäksi 36-45 vuotiaat!!!

torstai 7. elokuuta 2008

Kännykkänetti vakavoituu

Netin yleisiä standardeja luova järjestö World Wide Web Consortium (W3C) on julkaissut kännykkänetin toteuttajille ohjeistuksen (kulkee nimikkeellä Mobile Web Best Practices 1.0). Kun edellämainittu organisaatio onnistuu näin tekemään on kännykkänetillä askelta paremmat edellytykset kasvattaa suosiotaan käyttäjien keskuudessa ja tätä kautta luonnollisesti ruokkimaan myös markkinointitahojen kiinnostusta tähän kanavaan. Standardoinnin avulla taklataan moninaisen laitekirjon asettamia haasteita ja osoitetaan sivurakentajille oikea ohjelmointikieli, jota tulee käyttää.

Yksi asia, joka täytyy vielä taklata erikseen on paljon keskustelua herättänyt mainonnan seuranta. Olisikohan Suomen IABsta ottamaan aktiivista roolia?

Täällä vielä julkaisun kirvoittamia kommentteja eri tahoilta.

torstai 31. heinäkuuta 2008

Kännykällä kalaan

Helsingin Sanomat uutisoi tänään uudesta palvelusta, jolla voi tilata itselleen kalastusluvan matkapuhelimeen. Palvelu kattaa suositut huvikalastusalueet. Aluekohtaiset tilausohjeet löydät täältä. Samaiset ohjeet löytyvät myös kylteistä maastossa.

Kalastuslupa tilataan soittamalla 0600-alkuiseen palvelunumeroon, lupamaksu veloitetaan puhelinlaskulla. Itse kalastuslupa toimitetaan tekstiviestinä matkapuhelimeen. Oletettavasti (ei selviä ohjesivuilta) jokaisessa viestissä on jonkinlainen uniikki tunnistuskoodi, jotta viestiä ei voi vapaasti lähetellä eteenpäin.

Hienoa nähdä tälläisiä innovatiivisia hyötypalveluja!!!

Ja eikun kalaonnea...

perjantai 27. kesäkuuta 2008

Mobiilimarkkinointi puree naiseen

Otsikkoni on suora lainaus Markkinointi&Mainonta lehden nettisivuilla uutisoiduista väitöskirjatutkimuksesta. Tutkimuksen on tehnyt Oulun yliopistolla vaikuttava Matti Leppäniemi. Seuraava on on siis FAKTAA (!), usko tai älä:

  • Innokkaimmin tekstiviestikampanjoihin osallistuvat 36-45 vuotiaat

  • Naiset osallistuvat tekstiviesteillä kampanjoihin ja tv-ohjelmiin huomattavasti miehiä aktiivisemmin


Lisäksi tutkimus osoittaa, että mobiilimarkkinointiin liittetyt väärät uskomukset hidastavat sen omaksumista Suomessa. Eli palvelutarjoajien täytyy ottaa luu käteen ja oikaista tämä asia! Kyseisen median interaktiiviset elementit jäävät myös usein hyödyntämättä.

Leppäniemen tuotos tarjoaa työkaluja mobiilin toimintaympäristön ymmärtämiseen sekä kuinka mobiilimedia voidaan sitoa osaksi markkinointistrategiaa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös eri toimijoiden rooleja mobiilissa ekosysteemissä ja kuvataan yksityiskohtaisesti toimenpiteet, joilla mobiilimedia integroidaan osaksi yritysten markkinointitoimintoja. Suotta ei MMA (Mobile Marketing Association) palkinnut Leppäniemeä ja Heikki Karjaluotoa viime vuonna heidän tekemästään tutkimustyöstä mobiilimarkkinoinnin saralla.
Huhu kertoo että Leppäniemi olisi loppuvuodesta saapumassa Oulusta Helsinkiin esiintymään aiheesta :-)

keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Teleforum tutkii

Helsingin Sanomat uutisoi eilen Teleforumin (puhelinpalveluiden tuottajien edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö) teettämän tutkimuksen tuloksia. Taloustutkimuksella teetetyssä tutkimuksessa kartoitettiin liittymiin kytkettyjä puhelu-ja tekstiviestiestoja. Lähtökohtaisesti olisin toivonut tarkkuutta terminologiaan, jota tekstissä käytettiin. Artikkelissa puhutaan palveluestoista. Jos googlaat sanan palvelunesto niin voit olla varma, että yksikään tulos ei liity puheluestoihin vaan hakkereihin ja DoS-hyökkäyksiin...

Sitten itse tuloksista. Huomattavaa on, että ilmeisesti (minulle jäi hieman epäselväksi tuo kokonaismäärä) suuressa osassa suomalaisista liittymistä on puhelu-ja/tai tekstiviestiesto. Edellä mainittuja estoja on hyvin monenlaisia, joten mielestäni ei ole oikein jäädä valittelemaan, että kohta ei voida enää tarjota mitään palveluita kuin kaikilla on estot, vaan yhdessä tuumin operaattoreiden, etujärjestön ja palveluntarjoajien taholta informoidaan kuluttajia paremmin eri vaihtoehdoista. Erityisen tärkeää on kohdentaa tämä tiedon jalkautuminen suuriin yrityksiin niille henkilöille, jotka vastaavat yrityksen liittymistä. Jos saamme markkinoille tarpeeksi hyviä ja kiinnostavia palveluita, etenkin hyötypalveluita (16xxx numerot), jossa kuluttaja ei maksa/maksaa normaalin tekstiviestin on myös kiinnostusta poistaa tälläinen mahdollinen esto. Itse liputan vahvasti erilaisten hyötypalveluiden puolesta, tästä esimerkkinä vaikka Paperikeräyksen täyden säiliön ilmianto-palvelu

perjantai 13. kesäkuuta 2008

Terveisiä NYC:stä

Mobiilimarkkinoinnin kattojärjestö Mobile Marketing Association (MMA) tutki tällä viikolla New Yorkissa järjestettävässä Mobile Marketing Forum-konferenssissa tuntemuksia mobiilimarkkoinnin tilasta. Kyselyyn osallistui edustajia mm. mainostoimistoista, sisällönjakeluyrityksistä, palveluntarjoajilta, viestinvälitysintegraatoreilta ja operaattoreilta. Kyselyyn vastasi 129 osallistujaa ja tutkimuksen suoritti Motricity. Tuloksista kävi ilmi, että alaa verrataan internetin alkupäiviin (onko tämä hyvä vai huono?!?). Panostukset mobiilimarkkinointiin ja -mainostamiseen ovat vielä pienet, tosin potentiaalia on hurjasti. Alla yhteenvetona tuloksia:
  • 40 % mainostoimistoista ilmoittaa tänä päivänä allokoivansa kampanjoissa alle 2 % mobiilielementteihin, tosin kolmasosa ilmoittaa kasvattavansa tätä osuutta yli 25 % ensi vuoden aikana

  • 71 % sisällönjakeluyrityksistä ja 58 % palveluntarjoajista totesi, että mainostajat eivät panosta mobiilimarkkinointiin ja -mainontaan, koska kanava on vielä kehittymätön

  • 31 % operaattoreista kertoi etsivänsä lisää tietoa toimintaympäristöstä (mobile ecosystem, tälle ei ole hyvää käännöstä), jotka määrittävät strategian, jolla mobiilimarkkinointikampanjoita toteutetaan

  • 49 % sisällönjakeluyrityksistä ja 36 % viestinvälitysintegraattoreista sanoivat, että kohdennus ja demograafiset tekijät ovat kriittisimmät tekijät onnistuneelle mobiilimarkkinointikampanjalle

  • 23 % operaattoreista sanoivat, että heidän mielestään sisällön räätälöinti ja personointi ovat avaintekijä mobiilimarkkinoinnin kasvulle

  • 48 % mainostoimistoista ilmoitti, että opt-in (lupa) sekä rekisteröityminen ovat tärkein tekijä kun mitataan investoinnin tuottoa (ROI)

Osittain täysin päivänselviä juttuja, osin ihan niitänäitä. Fakta on, että yritysten, jotka kyseisiä palveluita tarjoavat täytyy pystyä kommunikoimaan erittäin hyvin mitä ongelmia mobiilimarkkinoinnin, tai paremminkin mobiiliviestinnän, avulla voidaan ratkaista ja miten niitä mitataan.

Koska alkuosa tästä jutusta on käännetty englannista ja osa terminologiasta saattaa olla ontuvaa ja vaikea ymmärtää, tässä vielä linkki alkuperäiseen pressijulkaisuun.

tiistai 10. kesäkuuta 2008

Kännyköiden ihmemaa

Toissa viikolla uutisoitiin useassa mediassa tutkimuksesta, jonka tuloksena selvisi mm. Suomen yleisimmät käytössä olevat kännykkämallit. Tutkimus merkkaa yhtä virstanpylvästä Suomessa sillä operaattorit ovat ennen luovuttaneet tätä tietoa hyvin huonosti. Valitettavasti faktat osoittavat, että Suomessa suosituimmat mallit ovat "vanhoja" ja halvimpia malleja (Nokia 3310, Nokia 1100, Nokia 1600), mikä ei puolestaan hurjasti rohkaise palveluntarjoajia tuottamaan moderneja ja innovatiisia palveluja, jotka hyödyntävät laitteiden uusia ominaisuuksia. Noh, suomalaiset ovat ainakin patriootteja sillä ensimmäinen ei-Nokialainen laite löytyy sijalta 57 ja Nokian markkinaosuus on 86%!!!

Kännyköiden käyttö dataliikenteessä on noussut sekä käyttäjämäärissä että siirrettävän datan määrän osalta. Tutkimus osoittaa, että valtaosa dataliikenteestä käytetään kuitenkin tietokoneiden yhteydessä eli kännykkää käytetään yhteysvälineenä, ei selausvälineenä (sähköpostit, nettiselaus).

Tutkimusdatan joukossa on tosin listattu myös suosituimmat mobiilinettisaitit, joten edistykselliset mainostajat HUOMIO! Lue tutkimusraportti täältä.

tiistai 6. toukokuuta 2008

Pyhä tekstiviesti!

Mobiilimarkkinointi mielletään valitettavan usein edelleen pelkästään tekstiviestitse lähetettäviksi mainoksiksi. Sen lisäksi, että mobiilissa on paljon muita mahdollisuuksia kuin vain sms, tarjoaa mobiiliympäristö viestintää monessa eri muodossa: palaute, aktivointi (kilpailu, äänestys, jne.), tiedottaminen, tarjoukset (opt-in), jaeltava sisältö (kuvat, videot, jne.), sivustot, sovellukset (laskurit, oppaat, jne.). Hyvä, luova esimerkki on kirkon avaama tekstiviestipalvelu nuorille. Ei varsinaisesti mitään rakettitiedettä, mutta toimivaa, kaksisuuntaista viestintää valitussa kohderyhmässä. Lue Hesarin uutinen.

maanantai 28. huhtikuuta 2008

Kännykkä maksuvälineenä

Sen verran kiinnostava kommentti tuli bongattua Hesarin verkkosivuilta, että pakko mainita...vaikkei se suoranaisesti mobiilimarkkinointiin liity. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Harry Leinonen arvioi matkapuhelimen roolin maksuvälineenä, erityisesti matka- ja pääsylippuostoissa, lisääntyvän merkittävästi.

torstai 24. huhtikuuta 2008

Lukuja mobiilikupongeista

Juniper Research on julkaissut arvioita mobiilikuponkien käyttömääristä vuoteen 2011 mennessä. Kolme miljardia kuponkia kuullostaa paljolta, tosin en osaa suhteuttaa tätä nykyisiin jaettavien, perinteisten kuponkien määrän. Uutisessa ei valitettavasit mainita onko kyseessä globaali luku, mutta oletan näin, sillä Juniper tarjoaa nimenomaan kv. tutkimuksia. Lyhyt uutinen niputtaa nätisti mobiilikuponkien edut, mutta ottaa asiallisesti kantaa myös konseptiin liittyviin haasteisiin. Lue koko juttu täältä.

tiistai 15. huhtikuuta 2008

Tutkittua mobiilimarkkinoinnista

Tässä pieni otos tänään silmään osuneesta artikkelista:

"Forrester claims that SMS is the most effective form of marketing because of the way people use their handsets, saying “text messaging is more likely to be successful than mechanisms involving mobile data, including couponing and [two-dimensional bar] codes”. The recommendation is to combine text messaging with out-of-home, or things like send-to-a-friend messages and referral incentives."

Eli ne, jotka eivät vielä ole ottaneet mobiilia täydentämään markkinoitimixiään, rohkeasti mukaan! Ainakaan se ei voi olla kuluista kiinni...

maanantai 14. huhtikuuta 2008

Aktivoivaa mobiilimarkkinointia

Luin juuri mielenkiintoisen casen, josta käytettiin termiä "Mobile Barcode-Image Marketing". Perusajatus on sama, jota Kiinteistömaailma käyttää. Lataamalla puhelimeen pienen ohjelmiston (monet eivät tiedä tätä, mutta valtaosassa uusista puhelimista (ainakin Nokia) tämä ohjelmisto on esiasennettuna) käyttäjä voi napata kuvan koodista, jolloin puhelin lähtee avaamaan kyseisen koodin taakse laitettua linkkiä. Mainitsemani casen takana on kuitenkin hongkongilainen MyClick-niminen yritys. He ovat kehittäneet idesta oman version, jossa riittää, että yrityksen logon ympärillä on heidän teknologiaansa tukeva "kehys". Kuluttajat siis nappaavat kuva yrityksen logosta (lehdessä, tv:ssä, bussipysäkillä, jne.), joka ohjaa heidät kampanjasivulle. Minusta ajatus on hyvä, käytännössä tarvitaan vain paljon laitteita, jossa tuo softa on valmiina JA ihmisiä kannustetaan käyttämään sitä. Kuvaamissani palveluissa on vielä yksi toinen "mutta", joka liittyy kustannuksiin. Kun linkkeihin ohjataan liittymän dataliikenteen kautta niin kuka on valmis maksamaan siitä, että näkee mainoksen...ehkäpä flat rate liittymät ratkaisevat tämän, mene ja tiedä.

Eniten minua liikutti case esimerkin kannustin. Esimerkkinä oli Pepsi, joka kampanjassaan Kiinassa kannustaa ihmisiä luomaan "makeimman" profiilin johonkin Kiinan kuudesta suurimmasta portaalista. Ymmärtääkseni voittaja saa naamansa kesällä myyntiin tulevan kesäolympialaisten erikois-Pepsitölkin kylkeen...

torstai 10. huhtikuuta 2008

Vihdoin kättäpidempää

Suurella kohulla lanseerattu mainosrahoitteinen operaattori Blyk on vihdoin tuonut julkisuuteen ensimmäisiä tuloksia kampanjoistaan. Tuloksia voi itse käydä katsomassa heidän blogissaan. Nuo vastausprosentit ovat kyllä kovaa luokkaa, tässä nousee esiin mobiilin vahvuus kanavana.

Omasta mielestäni haluaisin nostaa tässä esiin kaksi asiaa. Ensinnäkin jokaisessa kampanjassa on käyty monenkin askeleen dialogi asiakkaan kanssa. Matkapuhelimista puhuttaessa (etenkin mobiilisurffauksen kohdalla) on usein torjuttu ajatus monesta klikistä, "kun se pudottaa käyttäjiä jo netissäkin". Tarjolla olevassa materiaalissa kuitenkin on faktaa siitä, että klikkien (jos niiitä nyt vapaasti näiksi saisi kutsua kun Nokiakin haluaisi puhelimistaan puhuttavan multimediatietokoneina) määrä ei ole itseisarvo jos tuote on kiinnostava. Toinen asia, joka korostui oli MMS:än käyttö lähes jokaisessa kampanjassa. Ei sinänsä yllättävää, kun kyseessä on arvokkaita brändejä, mutta Suomessa niiden käyttö markkinoinnissa on ollut vielä varsin vähäistä. Meillä Pohjolassa kyse ei ole ainoastaan laiteasetuksista ja viestin yhteensopivuusongelmista itse puhelimeen, kyse on myös hinnoittelusta. Toistaiseksi on vaikea perustellusti myydä MMS-kampanjaa jos viestien yksikköhinta on SMS:ään verrattuna 4-5 kertainen (ja samaan aikaan kuluttaja voi lähettää viestejä parhaimmillaan, joillakin senteillä). Pitäisin varmaan lobata tämä homma kohdalleen :-)

Lopuksi vielä havainto tämän vuoden Mainosbarometrista (Mainostajien Liiton vuosittainen tutkimus mainonnan trendeistä ja ilmapiiristä). Mobiilimarkkinointi on tutkimuksen mukaan kasvavan kysynnän kohteena. Lisää teemasta täältä (kohdasta Tutkimukset ja barometrit)

torstai 6. maaliskuuta 2008

Kännykkämainonta yllättää määrällä ja reaktioilla

Tietokone-lehti kirjoittaa Tutkimusyhtiö Nielsenin tekemästä mobiilimarkkinointitutkimuksesta seuraavasti:

Tutkimusyhtiö Nielsenin tuoreet luvut mobiilimainonnasta ovat yllättävää luettavaa. Mobiilimainonta on tietenkin kovassa kasvussa. Myös käyttäjien reaktio on mielenkiintoinen. Mainokset eivät mene ohi, vaan valtaosa käyttäjistä näyttää reagoivan ja jopa vastaavan mainoksiin.

Nielsenin tuoreiden lukujen mukaan 23 prosenttia yhdysvaltalaisista on viimeisen kuukauden aikana nähnyt matkapuhelinmainontaa.

Prosentti on melkoinen, sillä käytännössä se merkitsee noin 58 miljoonan ihmisen nähneen viime kuussa kännykkämainoksia. Viime vuoden lopulla mobiilimainontaa näki 42 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa, joten kasvu on melkoista.


Yli neljännes vastasi mainoksiin tekstiviestillä

Nielsen kertoo, että 51 prosenttia käyttäjistä reagoi jotenkin mainoksiin. Jopa 26 prosenttia oli lähettänyt takaisin tekstiviestin mainoksen aktivoimana. 9 prosenttia oli klikannut jotain mainoslinkkiä esimerkiksi nettiselaimen kautta.

Nielsenin mukaan 32 prosenttia käyttäjistä oli sitä mieltä, että he ottaisivat mielellään vastaan mainoksia, jos ne alentaisivat puheluiden kuukausikustannuksia.

Lähde: Tietokone.fi

torstai 10. tammikuuta 2008

Mobiilimainonnalle pelisäännöt

Kasvavan mobiilimarkkinoinnin tueksi on Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton (ASML) johdolla valmisteltu kattavat pelisäännöt. Ohjeistusta on valmisteltu yhteistyössä Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n ja Teleforum ry:n kanssa. Kuluttajavirasto ja Tietosuojavaltuutetun toimisto kommentoivat työtä sen valmistelun aikana. Ohjeisto sisältää eri aihealueita, joissa on ohjeistuksen lisäksi linkkejä asiaa koskeviin lakeihin ja viranomaisohjeisiin. (Lähde: ASML)

Linkki ohjeistukseen