keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Uskolliset asiakkaat

Helsingin kauppakorkeakoulussa tarkastetaan 21. marraskuuta Marko Merisavon väitöskirja (Digitaalisen markkinointiviestinnän ja asiakasuskollisuuden välinen yhteys), jonka mukaan digitaalinen markkinointi parantaa asiakasuskollisuutta. Tarkemmin väitöskirja listaa, että sähköinen markkinointi tarjoaa uusia mahdollisuuksia pitää yhteyttä asiakkaisiin, palvella asiakasta, lujittaa asiakassuhdetta ja myydä lisää. Parasta asiassa on, etenkin laskusuhdanteen aikana, että samassa yhteydessä puhutaan kustannustehokkuudesta. Merisavo esittää mallin, josta selviää kuinka eri digikanavia voidaan hyödyntää asiakasuhteen rakentamisessa. Mallin lisäksi ehdolla on mittareita, joilla seurata digimarkkinoinnin onnistumista ei vain kampanjoiden osalta vaan myös asiakassuhteen lujittamisessa. Eri kanavien käytössä painotetaan myös seikkaa, että kohderyhmien sisällä on erilaisia tarpeita, jotkut ovat tyytyväisiä tarjousten vastaanottamiseen (satunnaiset asiakkaat) kun puolestaan erittäin uskolliset asiakkaat arvostavat viestinnässä tarjouksia enemmän esim. tuotetietoa, tuotteeseen liittyvää tietoa, asiakastapahtumakutsuja. jne.. Erään esimerkin mukaan, kosmetiika-alan yrityksen asiakkaista jopa 62% on käynyt tutustumassa tai ostamassa tuotteita sähköpostimarkkinnoin seurauksena.

Ei ole mikään yllätys, että tässäkin yhteydessä puhutaan viestien tarpeesta olla "personoituja, relevantteja ja asiakasta osallistavia".

Summa summarum, odotan mielenkiinnolla a) pääseväni lukemaan tarkemmin väitöskirjaa ja b) onko tällä vaikutusta yritysten markkinointipanostusten painotuksiin

torstai 13. marraskuuta 2008

Sms-hälytys: Amazon tarjoaa!



Amazon.com tarjoaa vastedes uusia palveluja, joihin linkittyy matkapuhelin. He tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta vastaanottaa "hintahälytyksiä" päivän parhaista tarjouksista (Deal of the Day). Hälytyspalveluun voi rekisteröityä Amazonin nettisivuilta tai tekstiviestitse. Ihan mukava palvelu. Hienointa on tosin, että rekisteröityneet asiakkaat (rekisteristä pitää löytyä toimitusosoite sekä luottokortin numero) voivat hankkia mainostetun tuotteen pelkästään vastaamalla tietyllä paluuviestillä ( Text 'BUYBG' to '262966' (AMAZON)) ...ja tuote saapuu kotiin postissa! Vaihtoehtoisesti kuluttaja voi surffata Amazonin mobiilisaitille (linkki hälytysviestissä) ja hoitaa sieltä tilauksen. Hälytyspalvelun voi lopettaa milloin tahansa tekstiviestikomennolla.

Lue koko tiedote.

maanantai 10. marraskuuta 2008

Sms-mainonta siirtyy kuluttajatuotteisiin ja palveluihin

Tutkimusyhtiö comScoren tekemän tutkimuksen perusteella sms-mainonta on enenevässä määrin siirtymässä mobiilituotteiden (soittoäänet, kuvat, pelit) mainonnasta kuluttajatuotteisiin. Viiden suuren EU-maan (UK, Ranska, Saksa, Italia, Espanja) tuloksiin perustuva tutkimus osoitti, että eniten osuuttaan kasvattivat ruoka/elintarvikkeet, muoti/vaatetus sekä ravintolat. Kyseessä ovat siis erilaiset tarjoukset ja kupongit.

Data on todella mielenkiintoista luettavaa, koska tätä herkkua on valitettavan harvoin tarjolla. Huomiollepantavaa on myös viestien "response" eli kuinka paljon lähettettyjä etuja/tarjouksia käytettiin, yli kuuden prosentin luokkaa. Samaan aikaan sms-mainosviestin vastaanottomäärä on hieman laskenut.

Katso mielenkiintoinen taulukko täältä.

Älykoodi purkkiin

Pepsi on aloittanut Briteissä jättimäisen kampanjan, jossa n. 400 miljoonaan tölkkiin painetaan ns. QR-koodi. Kyseessä on koodi, jonka voi lukea matkapuhelimeen asennettavan ohjelmiston avulla (Pepsi-sivuston ohjeet). Kyseessä ei ole mikään uusi ja mullistava asia, mutta tässä mittakaavassa tätä ei tietääkseni ole Euroopassa tehty. Suomessa mm. Kiinteistömaailma ja Bilia ovat käyttäneet kyseistä markkinointimuotoa. Aasiassa kyseiset koodit ovat markkinoinnissa arkipäivää. Kun kuluttajalla on ohjelmisto puhelimessa matkapuhelimen kamera tunnistaa automaattisesti koodin ja ohjaa suoraan mobiilisivustolle/linkkiin, joka koodiin on määritelty. Palvelu on ihan näppärä, kun on vaan päässyt niin pitkälle, että on saanut softan ladattua puhelimeen.

Sattumoisin asian tiimoilta tapahtuu myös Suomessa. HKL on pilotoinnin perusteella tuomassa tämän talven aikana älykoodit kaikille pysäkeilleen. Personoidun älykoodin lukemalla saa pysäkkikohtaisen aikataulun automaattisesti avattua puhelimeen. Kuten aiemmassa jutussa todettiin, kuluttajan täytyy tosin ensin ladata puhelimeen ohjelmisto, jonka avulla koodin voi lukea. Nyt vain rohkeasti kokeilemaan!

perjantai 7. marraskuuta 2008

Obama Mobile

Luin juuri, että Yhdysvaltojen tulevan presidentin kampanjassa käytettiin matkapuhelimia monella tavalla (kts. kirjoitus SMS-varapresidentti), etenkin nuorien äänestäjien tavoittamiseksi. Kampanjassa käytettiin bannereita operaattorin mobiilisivustolla (kyseisen operaattorin asiakaskunta on pääosin nuoria) sekä hakupalvelun (vrt Fonecta) tekstiviestimainontaa, jossa ohjattiin lähettämään rekisteröitymisviesti kampanjapalveluun. Palveluun rekisteröityneet saivat kännykkään tietoa missä paikoissa pääsee ennakkoäänestämään ja näin ollen välttämämään pahimmat jonot itse vaalipäivänä.

On hienoa lukea, että koko kampanja perustui Obaman organisaation asettaamaan mediastrategiaan ennakoäänestäjien osalta vaankieliosavaltioissa. Tämän pohjalta päädyttiin käyttämään matkapuhelinta....loistavaa!!! Mobiilikampanjan hoitanut Quattro kommentoi vielä kampanjaa, jossa todettiin netin olleen vielä dominoiva, mutta tulevaisuudessa (neljän vuoden päästä, seuraavissa presidentinvaaleissa) matkapuhelin tulee olemaan olennainen osa kampanjointia. Samoin todettiin jokaisen vakavasti otettavan poliitikon strategian sisältävän mobiilielementin.

Lue artikkeli täältä.

Kirjoitin aikaisemmin, kuinka Obaman kampanjassa käytettiin ansiokkaasti tekstiviestiä informaatiokanavana. Lisäksi tarjolla on soittoääniä ja taustakuvia. Sen jälkeen tarjolle ovat tulleet myös mobiilisivut sekä iPhone softa, ja tietenkin Barry käyttää myös Twitteriä :-)