keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Blik-blik

Nyt se sitten tapahtui, eli paljon puhuttu uusi mainosrahoitteinen mobiilioperaattori Blyk on aloittanut toimintansa Isossa Britanniassa. Kuluttajille konsepti on ehkäpä lievähkö pettymys, sillä tarjolla on ilmaiseksi "vain" 43 minuuttia puheaikaa ja 217 tekstaria kuussa. Siitä ylimenevästä osasta on maksettava normaalisti. Sitäpaitsi palettia tarjotaan vain 16-24 -vuotiaille.

Mainostajan näkökulmasta Blyk ei myöskään tarjoa mitään maata mullistavaa, vaan homma ainakin aloitetaan perinteisellä SMS- ja MMS-suoralla ja käyttäjien lähettämien SMS-viestien lopussa olevilla Blyk-tageilla (mainoshännät). Tosin uusia mainosmuotoja on varmasti kehitteillä, ja niitä tullaan lisäämään ajan myötä.

Saadakseen ilmaiset puheet ja tekstarit, on käyttäjien mm. suostuttava vastaanottamaan korkeintaan 6 mainosviestiä päivässä. Tässä on pakko sanoa että mainostajana en haluaisi olla se päivän kuudes (tai edes viides), ja kuluttajana en haluaisi vastaanottaa edes sitä kolmatta viestiä päivässä. Yhtälö vaikuttaa jotenkin kovin hankalalta.

Blyk on kuitenkin onnistunut halimaan kasaan todella merkittäviä ennakkoluulottomia mainostajia (esim. Buena Vista, L'Oréal, Coca Cola, Adidas jne.), joten mainostajien osalta puitteet hyvälle businekselle ovat kunnossa. Nähtäväksi kuitenkin jää kuinka hyvin kuluttajat omaksuvat tämän uuden operaattorimallin. Tästä riippuu myös kuinka agressiivisesti kilpailevat operaattorit tuovat markkinoille samankaltaisia liittymiä.

Summa summarum Blyk on kuitenkin tervetullut piristyruiske mobiilimarkkinoinnin rintamalle. Myös muut isot tahot kuten Nokia (ostamalla jenkkiläisen mobiilimarkkinointifirman Enpocketin) ovat osoittaneet kiinnostustaan mobiilimarkkinointiin, joten eiköhän mobiilista vihdoinkin (ja taas) ole tulossa ihan varteenotettava mainosmuoto myös mainostajien valtavirrassa. Kasvuvaraa (ainakin Suomessa) tuntuu olevan yllin kyllin.

Ilmaista mobiilisuoraa

Haluaako yrityksesi kokeilla tekstiviestisuoramarkkinointia 20 000 kuluttajalle? Nyt se kannattaa tehdä, sillä Steam Communications Oy tarjoaa mainostajalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla mobiilisuoramarkkinointia täysin ilmaiseksi. Yritys tarjoaa joka viikko veloituksetta noin 20 000 mobiilisuoramarkkinointiluvan antanutta kontaktia, joille mainostaja voi lähettää viestinsä. Kannattaa olla nopea sillä paikka on tarjolla maksimissaan kahdelle mainostajalle / viikko. Kampanja on voimassa 24.9. - 30.11.2007.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä:
Lasse Lohikoski
050-581 9595
etunimi.sukunimi (a) steam.fi

maanantai 16. heinäkuuta 2007

Mikä on mobiililippu?

Tekstiviestilippu, kännykkälippu tai mobiililippu... monia eri kutsumanimiä mutta tarkoitus ja ajatus on sama: matkapuhelimeen toimitettava lippu. Useille tämä toimintaperiaate on tuttu jo HKL:n (Helsingin Kaupunkin Liikennelaitos) tekstiviestilipun tiimoilta. HKL:n tekstiviesteillä ostettava ja tekstiviestinä puhelimeen toimitettavaa matkalippuahan on käytetty jo miljoonia kertoja raitiovaunuissa, metroissa ja jopa junaliikenteessä.

Me täällä Steam Communications Oy:ssä olemme nyt tuomassa käyttöön hivenen toisenlaista mobiilippua minkä vuoksi haluammekin kertoa siitä hiukan enemmän:

Mobiililippu pääsylippuna

Paperisen pääsylipun sijaan lippua ostava kuluttaja voi valita, useimmiten lippuja myyvässä nettikaupassa, mobiililipun. Tällöin pääsylippu toimitetaan kuluttajan puhelimeen jota näyttämällä pääsee lipun oikeuttamaan tapahtumaan.

Toimitustapa

Ensin puhelimeen lähetetään tekstiviestinä info-viesti missä kerrotaan tapahtuman perustiedot, tarkistusnumero sekä kohta tapahtuvasta pääsylipun toimituksesta. Tämän jälkeen, useimmiten välittömästi info-viestin jälkeen, puhelimeen kolahtaa uusi viesti joka on varsinainen pääsylippu. Näppärää, eikö totta? Mikäli haluat kokeilla miltä tämä mobiililippu näyttää niin lähetä tekstiviesti PILETTI numeroon 16232 ja saat puhelimeesi esimerkkilipun. PILETTI-viestin lähettäminen maksaa normaalin tekstiviestin hinnan mutta saatamme lähettää esimerkkilipun kokeilijoille jatkossa lisätietoja, kyselyitä tai etuja tekstiviestitse.

Lipputekniikka

Mobiililippu toimitetaan ns. Nokia-kuvaviestinä. Jotkut muistanevatkin tämän viestimuodon ajoilta ennen värillisiä taustakuvia? Kuvaviesti koostuu 3-5:stä tekstiviestistä mistä syystä näin välitettävä kuva ja teksti näkyvät lähes kaikissa puhelimissa. Mobiilipussa on neliön tai suorakaiteen muotoinen valkoinen laatikko joka on epäsäännöllisesti täytetty mustilla pienillä nelikulmioilla. Tämä on datamatriisi eli ns. 2D-viivakoodi. Muuten samanlainen kuin tavallinenkin viivakoodi paitsi viivojen sijaan on mustia täpliä. 2D-viivakoodin lisäksi lipussa on tekstitietoa kuten tarkistusnumero, tapahtumatietoja, paikkatietoja jne.

Lipun tarkistaminen

Saapuessasi tilaisuuteen mobiililippusi luetaan matkapuhelimesi näytöltä samaan tapaan kuin vaikkapa kaupassa luetaan maitopurkin kyljestä viivakoodi. Lukuvaiheessa tarkistetaan reaaliaikaisesti lipun käyttökelpoisuus eli onko lippu tarkoitettu juuri kyseiseen tapahtumaan ja ettei sitä ole vielä käytetty. Lipun lukeminen voi tapahtua mitä erilaisemmilla laitteilla: kämmentietokoneilla, R-kioskeilta tutuilla viivakoodinlukulaitteilla tai muilla eri näköisillä vimpaimilla. Mikäli jostakin syystä 2D-viivakoodia ei voida lukea suoraan näytöltä niin lipuntarkistaja näppäilee lipussa olevan tarkistusnumeron manuaalisesti tarkistamista varten.

Miksi kaksi viestiä (info-viesti ja mobiililippu)?

Suurin osa matkapuhelimista pystyy näyttämään puhelimeen lähetetyn mobiililipun mutta käytössä on vielä sellaisiakin, vanhoja matkapuhelimia jotka eivät kykene näyttämään kuvaviestejä tai eivät tue Nokia-kuvaviestimuotoa. Tästä syystä onkin tärkeää että mobiililipun halunnut saa lippunsa puhelimeen ja pääsee haluamaansa tilaisuuteen. Tässä tapauksessa lipun tarkistaja haluaa nähdä ennen lippua puhelimeen lähetetyn info-viestin ja siinä olevan tarkistusnumeron lipun tarkistamista varten.

Kadotin mobiililippuni – apua!

Mikäli vahingossa poistit mobiililippusi puhelimesta, älä huoli! Lipun myynyt taho voi lähettää sinulle lippusi uudestaan käden käänteessä. Lähiaikoina avautuu myös palvelu mistä maksullisella tekstiviestillä saat automaattisesti viimeisimmän käyttämättömän lippusi.

Paperilippu verrattuna mobiililippuun

Molemmat lippumuodot toimivat täysin samoin: saat lipun joka oikeuttaa sisäänpääsyyn tilaisuuteen. Voit myös, ellei lippu ole personoitu nimelläsi tai muilla tiedoillasi, antaa mobiililippusi kaverillesi kuten paperilipunkin yksinkertaisesti lähettämällä sen eteenpäin puhelimestasi. Turha kuitenkaan toivoa että lähettämällä lippua sinne sun tänne kaverisi saisivat ilmaisen sisäänpääsyn sillä mobiililiput, kuten useimmat paperiliputkin, tarkistetaan sisäänpääsyn yhteydessä reaaliaikaisesti ja lipun käyttämisen jälkeen se mitätöityy.

tiistai 19. kesäkuuta 2007

Tarjouskupongit paperilta puhelimeen

Brittein saarten katukuvaan kiinteästi kuuluva Borders-kirjakauppaketju on perinteisesti lähettänyt kerran kuukaudessa erikoistarjouksin varustetun uutiskirjeensä lähes puoleen miljoonaan sähköpostiosoitteeseen. Uutiskirjeen tarjouksia hyödyntäneet ovat joutuneet tulostamaan kirjeen tarjouskupongit ja kiikuttamaan ne myymälään hyödyntääkseen näitä erikoistarjouksia.


Toukokuussa Borders kokeili ensimmäistä kertaa tapaa missä viivakoodilla varustettu tarjouskuponki lähetettiin sähköpostin sijaan matkapuhelimeen. Tulokset olivat enemmänkin kuin tyydyttäviä: kuponkien käyttöaste nousi 19 %:n ja olivat näin kaksinkertaiset verrattuna tulostettuihin kuponkeihin. (via MobiAD Network)

torstai 14. kesäkuuta 2007

Mobiilisisältöpalvelut Suomessa 2006

Idean Enterprises Oy:n analyytikkojen Kalle Snellmanin ja Camilla Magnussonin kirjoittama raportti Suomen mobiilisisältöpalveluista antaa positiivisen kuvan mobiilimarkkinoiden ja etenkin mobiilimarkkinoinnin kehityksestä. Raportin pääpointteja ovat:

  • Mobiilimarkkinointimarkkinoiden arvo kasvoi 45% vuodesta 2005 vuoden 2006 3,6 miljoonaan euroon
  • Mobiilisisältöjen myynti kasvoi noin 77 miljoonaan euroon vuonna 2006, mikä oli 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna
  • Päätelaitekanta uusiutui kytkykaupan ansiosta nopeasti; 3G-päätelaitteiden määrä yli kymmenkertaistui vuonna 2006

Tutkimuksen mukaan mobiilimarkkinointimarkkinoita edistävät:

  • Mobiilimarkkinointiluvan antaneiden henkilöiden yhteystietorekistereiden yleistyminen ja kasvu
  • Päätelaitekannan teknologisen kehityksen mahdollistamat muodot, esim. mobiilitelevisio
  • Mobiilimarkkinointikampanjan toteuttamisen tekninen helpottuminen

Tutkimuksen mukaan mobiilimarkkinointimarkkinoita hidastavat:

  • Mobiilimarkkinoinnin rajallinen tunnettuus mainostajien keskuudessa
  • Pienet yhteysrekisterit (tekstiviestirekisterien kautta tavoittaa monien mainostajien kannalta liian pieniä kohderyhmiä)

Kommentti: Apinat.fi -mobiilimarkkinointikannassa on tällä hetkellä noin 50 000 kontaktia. Kannan koko alkaa olla jo sitä luokkaa että se kiinnostaa jo suurempiakin mainostajia.

torstai 10. toukokuuta 2007

Steam Communications Oy - Vahva Suomalainen mobiilialan toimija

Mobiilialan markkinointiratkaisuja, viestinvälitystä ja hallinnoituja mobiilipalveluita tarjoavat yritykset Funvision Oy ja FlyerOne Oy fuusioituvat 10.5.2007 ja jatkavat toimintaansa Steam Communications Oy –nimellä.

Steam Communications Oy:n muodostavilla yrityksillä ja työntekijöillä on jo useiden vuosien ajalta vahvoja näyttöjä toteutetuista mobiilimaailman ratkaisuista ja palveluista. Fuusioituvien yritysten yhteisiä toteutuksia ovat mm. vuoden 2007 Euroviisujen mobiilipalvelut YLE:lle sekä alkukesästä johtavan pääsylippuja myyvän tahon kanssa lanseerattava tekstiviestilippupalvelu.

“Yhteistyömme FlyerOne Oy:n kanssa on jatkunut hedelmällisenä jo useamman vuoden ajan, ja fuusio oli täten meille luonnollinen jatke”, toteaa Funvision Oy:n ja Steam Communications Oy:n toimitusjohtaja Timo Kiippa. “Funvision Oy:n vahvat asiakkuudet ja rautainen tekninen osaaminen yhdistettynä FlyerOnen seitsemän vuoden kokemukseen mobiilialalla mahdollistaa sen että voimme palvella yhteistä asiakaskuntaamme entistäkin tehokkaammin”, lisää FlyerOne Oy:n toimitusjohtaja Niklas Slotte. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuodelle 2006 oli 8,4 MEUR.

Steam Communications Oy:n tavoitteena on jatkaa toiminnallisesti ja tuloksellisesti positiivisella kasvu-uralla sekä olla jatkossakin yksi luotettavimmista ja innovatiivisimmista mobiiliratkaisuja tarjoavista yrityksistä Suomessa. Steam Communications Oy:n ratkaisu- ja palveluvalikoima muodostuu mobiilimarkkinointipalveluista, viestinvälitys- ja tekstiviestilippuratkaisuista sekä mobiilipalveluiden ulkoistuspalveluista. Yritys tarjoaa myös interaktiivisia puhelinpalveluita (IVR). Steam Communications Oy:n asiakkaita ovat mm. Aina Group, Bonnier, DNA, Image Kustannus, MTV3, Pfizer, Sanoma Data, SOK, TeliaSonera, TeleFinland, TietoEnator, Verkkokauppa.com ja YLE.

Lisätietoja:
Timo Kiippa
Toimitusjohtaja
Steam Communications Oy
GSM+358407600097
timo.kiippa@steam.fi

Niklas Slotte
Kehitysjohtaja
Steam Communications Oy
GSM +358407353874
niklas.slotte@steam.fi