perjantai 1. syyskuuta 2006

Datamatriisit tulevat

SSML (Suomen Suoramarkkinointiliitto) järjesti 22.8.2006 Mobiili asiakasmediaksi –seminaarin jossa luennoivat FlyerOnen Niklas Slotten lisäksi Max Rumpuksen Tero Kalsta ja Mika Huhtamäki. Koska seminaarin aiheena oli mm. mobiilimarkkinointi ja sen mittaaminen, oli luonnollista että FlyerOnen ja Max Rumpuksen teknologiaa hyödynnettiin myös seminaarivieraiden kutsuissa.

Kaikille seminaariin ilmoittautuneille lähetettiin muutama päivä ennen seminaaria matkapuhelimeen datamatriisi, jonka yhteydessä oli kehoitus näyttää koodia saavuttaessa seminaariin. Kun seminaarivieras saapui paikan päälle, näytti hän koodia sisääntulon yhteydessä olleelle lukulaitteelle, joka puolestaan välittömästi tulosti paperikuitille personoidun päivän seminaariohjelman.

Seminaarin päätyttyä lounasaikaan, lähetettiin kaikkien osallistujien matkapuhelimiin vielä WAP-linkki jonka avulla pystyi lataamaan Max Rumpuksen toteuttaman mobiilijulkaisun, joka sisälsi toisen datamatriisin. Tätä matriisia vastaan sai lunastettua ilmaisen lounaspaketin Kampin Valion baarista. Lunastus tapahtui samalla tavalla, eli näyttämällä koodia Valion baarissa olleelle lukulaitteelle, joka tulosti paperisen kupongin. Kuponki annettiin kassalla vastineeksi lounaspaketille.





torstai 15. kesäkuuta 2006

Apinat.fi - vahva mobiilimedia

Nyt kun Apinat.fi -palvelun rekisteröityneiden määrä alkaa hipomaan 40 000 henkilöä, voidaan jo puhua varsin merkittävästä mobiilimediasta Suomessa. Ottamalla kaikki Apinat.fi -palvelun mainosmuodot käyttöön, on mainostajalla mahdollisuus tavoittaa viikkotasolla lähes 100 000 uniikkia kontaktia, joista 70 000 mobiilissa. Kuukausitasolla luvut ovat yli 200 000 ja 150 000. Puhuttaessa bruttokontakteista mobiilissa, saadan viikkoluvuksi yli 110 000 mobiilikontaktia.

Mainosmuodot ovat seuraavat:
  • Apinat 24/7 - Käyttäjien lähettämissä viesteissä mainostajan häntä (Viestejä kuukausitasolla ~300 000)
  • Apinat Direct - Kohdennettava mobiilisuoramarkkinointitietokanta
  • Web-näkyvyys - Banneritilaa (Uniikkeja käyntejä sivustolla ~20 000 / vko, käyntejä yhteensä / vko ~70 000)
Ottamalla käyttöön yhden, tai kerralla kaikki Apinat.fi:n tarjoamat mainosmuodot, pääsee mainostaja todella tehokkaasti vaikuttamaan nuorten ja nuorten aikuisten kohderyhmään. Nykynuorten suosima mediahan on juuri mobiili, joten on luonnollista että myös mainonta siirtyy mobiilin puolelle. Kokemustemme mukaan nuorten suhtautuminen mobiilimarkkinointiin on hyvin myönteinen, joka selviää myös Taloustutkimuksen tuoreesta Sähköinen Suora 2006 -tutkimuksesta.

Lisätietoja mainostajille löytyy osoitteesta http://www.apinat.fi/static/mainostajat/

keskiviikko 14. kesäkuuta 2006

Kampanja: M:i:3

Keväällä 2006 FlyerOne toteutti yhdessä Buena Vista International Finlandin kanssa tekstiviestikampanjan jossa kuluttajilla oli mahdollisuus voittaa elokuvaliput M:I:3 –elokuvan ennakkonäytökseen.

Kuluttajat osallistuivat kampanjaan lähettämällä tekstiviestin MI3 numeroon 16232. Voittajat arvottiin reaaliajassa ja paluuviestissä kerrottiin oliko voitto sattunut kohdalle. Jokaisella voittajalla oli paluuviestissä uniikki koodi joka toimi sisäänpääsylippuna elokuvateatteriin.

Kampanjaa markkinoitiin näyttävästi Helsingin metroasemilla olevilla suurilla mainostauluilla. Valittu markkinointimedia osoittautui erinomaiseksi sillä kampanja osoittautui hyvin suosituksi.

torstai 11. toukokuuta 2006

Taloustutkimus: Nuoret mobiilimarkkinoinnin otollisin kohderyhmä

Lähde: Digitoday

Suomalaiset nuoret suhtautuvat selvästi vanhempiaan myönteisemmin mobiilimarkkinointiin eli tekstiviestinä tai multimediaviestinä lähetettäviin mainoksiin. Tämä selviää Taloustutkimuksen tuoreesta Sähköinen Suora 2006 -tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tiedusteltiin suomalaisilta kuluttajilta ja päättäjiltä muun muassa sitä, miten he yleisesti ottaen suhtautuvat mobiilimarkkinointiin, ja miten erilaiset lisäedut vaikuttaisivat kiinnostukseen mobiilimarkkinointia kohtaan.

Alle 25-vuotiaista selvästi yli puolet suhtautuu myönteisesti suoraan matkapuhelimeen lähetettäviin markkinointiviesteihin ainakin siinä tapauksessa, että on itse antanut luvan viestien lähettämiseen.

Yli 55-vuotiasta sen sijaan yli 70 prosenttia kertoo, ettei halua matkapuhelimeensa minkäänlaista markkinointiviestintää.

Luvan antaminen on mobiilimarkkinoinnissa olennaisen tärkeää jo paitsi lain mukaan, myös kuluttajien asenteissa: kaikista vastaajista ainoastaan neljä prosenttia kertoo ottavansa mielellään vastaan mobiilimainoksia kiinnostavista aiheista myös siinä tapauksessa, ettei ole antanut mainostajalle lupaa lähestyä tekstiviestitse.

Koko juttu: Digitoday

tiistai 9. toukokuuta 2006

Mobile Monday Global Summit

Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä.



perjantai 28. huhtikuuta 2006

Mobiilipalvelumarkkinat 2005

Liikenne- ja viestintäministeriön vuotuinen tutkimus mobiilipalvelumarkkinoista on valmistunut vuodelle 2005. Tässä nopea yhteenveto havainnoista:
  • 2.8 miljardia lähetettyä tekstiviestiä (+29%)
  • 14.4 milj. lähetettyä multimediaviestiä (4 milj. €)
  • Kokonaisarvo 284 milj. € (+16%, tekstiviestit 178 milj. €/+13%)
  • Datapalvelumarkkinat 30 milj. € (+43%)
  • Sisältöpalvelumarkkinat 71 milj. € (+16%)
  • Kuukausittainen liittymäkohtainen liikevaihto (ARPU) 27.2€ (puhe) + 4.4€ (mobiilipalvelut)
  • 2.5 milj. värinäytöllista puhelinta (46%), 1.2 milj. (23%) kamerapuhelinta ja älypuhelimia 0.3 milj. (6%) kpl.
  • 3G liittymiä vasta 1%, ennuste kuluvalle vuodelle on 5%

Koko tutkimus löytyy täältä.

keskiviikko 26. huhtikuuta 2006

Ensin oli tekstiviestit, sitten...

Suurin osa mobiilimarkkinointikampanjoista ja -projekteista ovat vieläkin tänä päivänä tekstiviestipohjaisia (mikä ei sinäänsä ole ihme; toimivathan ne kaikissa puhelimissa, niitä osataan käyttää ja niille löytyy toimiva laskutusjärjestelmä). Varteenotettavia vaihtoehtoja löytyy kuitenkin, ovathan mobiilipäätelaitteet kehittyneet todella nopealla tahdilla ja kytkykauppakin piristää tulevaisuden näkymiä. Tässä esimerkkejä erityyppisistä, vähän kehittyneemmistä mobilimarkkinointiin soveltuvista teknologioista.

Selainpohjaiset ratkaisut

WAP, XHTML, cHTML, jne. Kirjainyhdistelmiä jotka kuvaavat tätä löytyy yllin kyllin, mutta tosiasia on se, että jokaisessa myydyssä puhelimessa on web selain. Käyttökokemus on toki erilainen kuin pöytä-PC:n ääressä, mikä täytyy myös pitää mielessä suunnitteluvaiheessa. Mobiilisivustojen kehitys on helpottumassa, ja enää ei edes välttämättä tarvitsee toteuttaa erilisia mobiilisivustoja (kunhan käyttää järkevästi XHTML+CSS yhdistelmää alusta alkaen). Työkaluja jotka auttavat mobiilisivustojen tekemisessä löytyy jo paljon. Kiva lisä on myös se, että kuluttajalle voidaan lähettää kirjanmerkkejä tekstiviestitse, esim. muistutuksena tai jonkun tietyn palvelun paluuviestinä. Myös ns. "click-to-call" linkit sivustojen sisällä toimivat monissa puhelimissa.

Vahvuutena selainpohjaisessa ratkaisuissa on se, että tarvittavaa teknologiaa sivujen automaattiseen mukauttamiseen pätelaitteeseen sopivaksi löytyy, eli käyttäjäkokemus voidaan taata myös vanhemmissa puhelinmalleissa.

Multimediaviestit

Multimediaviestit, laitevalmistajien ja operaattoreiden toimesta tekstiviestin seuraajaksi suunniteltu teknologia, ei suuresta hehkutuksesta riippumatta ole vakiinnuttanut asemaansa kuluttajien tai edes palveluntarjoajien puolella. Syitä on useita: kallis hinnoittelu, huono käyttäjäkokemus (palveluntarjoaja ei esim. voi muokata viestiä sopivaksi eri puhelinmalleille) ja jopa operaattoriinfrastruktuurin puuttuminen (Saunalahti ei Suomessa tarjoa palveluntarjoajille kaksisuuntaista MMS-palvelua...). Näihin viesteihin voidaan liittää tekstiä, kuvaa, ja ääntä (+ muita elementtejä liitetiedostoperiaatteella). Suurin käyttöalue lienee kuluttajien välinen viestintä jossa vaihdetaan kuvia. Parhaat kokemuksemme MMS-viestien hyödyntämisestä mobiilimarkkinoinnissa on tapauksissa jossa kuluttaja lähettää osana kampanjaa ottamansa kuvan, joka vuorostaan julkaistaan jossain, kuten esim. webissä. Helppoa ja hauskaa.

Ladattava sisältö

Soittoäänet, taustakuvat, näytönsäästäjät, videopätkät, Java-pelit ja muut sovellukset. Mahdollisuuksia on paljon piip-piip soittoäänistä lähtien kokonaisiin biiseihin saakka. Tätä toiminta-aluetta dominoi palveluntarjoajat joiden mainokset löytyvät nykyään mediasta kuin mediasta. Koska tällä alueella on selvä businesstausta, on myös päätelaitteiden tuki ladattavalle sisällölle hyvässä kypsässä kunnossa, ja myös tekijänoikeuksien tarpeet on huomioitu (siten että esim. musiikkikappaletta ei voi lähettää edelleen puhelimesta kaverille lataamisen jälkeen). Ihmetellä voi toki miksi 30 sekunnin truetone-soittoääni maksaa 2.5€ kun koko biisin saa verkosta ladattuna PC:lle eurolla?

Sovellukset

Räätälöidyt sovellukset antavat brändille vapaimmat kädet hyödyntää päätelaitteen mahdollisuuksia. Tuote- ja yritysesitteet saadaan näyttävästi mobiiliin esim. käyttämällä Maxdox julkaisutyökalua, mutta mobiilipuolen sovellus voi olla alusta alkaen kehitetty palvelemaan brändin tarpeita. Esimerkkejä tämän tyyppisistä sovelluksista ovat eri tyyppiset uutislukijat ja kauppapaikat, jotka antavat myös kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia. Käytetyin teknologia on Java, joka toimii useimmissa uusissa puhelimissa, mutta asettaa tiettyjä rajoitteita sovellukselle. Symbian "älypuhelimille" voidaan toteuttaa sovelluksia jotka voivat hyödyntää periaatteessa kaikkia puhelimen osa-alueita. Mahdollisuudet tällä saralla ovat todella suuret; onhan puhelin mukana kaikkialla ja yhteys verkkoon löytyy miltein aina. Sovellusten hyöty esim. verrattuna selainpohjaisiin ratkaisuihin on niiden huomattavasti parempi käyttäjäkokemus (ja näyttävyys) hyvin toteutettuna.

Kuten ylläolevasta listasta huomaa, on muitakin mahdollisuuksia hyödyntää puhelinta markkinoinnissa kuin pelkästään tekstiviestit. Kiinnostavimmat kokonaisuudet saadaan kun eri teknologioita ja menetelmiä hyödynnetään rinnakkain - nämä eivät ole toisiaan poissulkevia.

torstai 30. maaliskuuta 2006

Kytkykauppa tulee

Kännyköiden kytkykauppa, eli se että pitkän liittymäsopimuksen kanssa kuluttajalle myydään puhelin edullisesti, on ollut kiellettyä Suomessa. Tämä muuttuu nyt huhtikuun alusta lähtien, jolloin kytkykauppa sallitaan 3G teknologiaa (tai uudempaa) hyödyntäville puhelimille. Vanhemmat "2G" luurit eivät ole tämän lakimuutoksen puitteissa koska tarkoituksena on uudistaa Suomen jokseenkin vanhentunutta puhelinkantaa. Tämä on näin palveluntarjoajan kannalta todella tervetullut uudistus koska uusien, rikkaampien, palveluiden markkinoille tuonti vaatii kuluttajilta kyvykkäitä puhelimia.

Operaattorit ovat Suomessa parin viime vuoden aikana käyneet kiivasta hintakilpailua, joka lisääntyi oleellisesti numeron siirrettävyyden myötä. Tämä on hyödyttänyt kuluttajia halvempien puheluiden muodossa, ja nyt onkin kiinnostava nähdä kuinka kuluttajat suhtautuvat kytkykauppaan joka sitoo heidät yhteen operaattoriin tyypillisesti kahdeksi vuodeksi. Suotavaa olisi myös koko suomen mobiilialalle että operaattoreiden tekemät investoinnit uusien palveluiden kehittämiseen kasvaisivat, ja näin ollen myös kuluttajat oppisivat käyttämään eri tyyppisiä mobiilikonsepteja ja mediamuotoja.

Tässä linkit operaattoreiden kytkykauppa tarjontaan: Elisa, Saunalahti, Sonera, DNA. Elisa ja Saunalahti paketoivat puheaikaa ja viestejä liittymäpakettiin ja antavat puhelimen ilmaiseksi, Soneran kautta hankittu puhelin on halvempi mutta siitä joutuu maksamaan ja DNA lähtee peliin vähän varovaisin asekelin. Kiinnostavaa nähdä mikä toimii ja mikä ei, sekä nähdä miten tämä vaikuttaa suomen mobiilialaan (kovia odotuksia löytyy ainakin joiltain..)

Technorati Tags:

maanantai 27. maaliskuuta 2006

Parhaat mobiilipalvelut

Suomen parhaat mobiilipalvelut vuodelle 2005 on valittu Tele-Forum Ry:n ja operaattoreiden järjestelmän "Paras mobiilipalvelu 2005" -kilpailun myötä. Perjantaina (24.3) Ravintola Pörssissä järjestetyssä tilaisuudessa palkinnot pokkasivat seuraavat palvelut:


Lämpimät onnittelut voittajille sekä suurkiitokset järjestäjille! Tässä vielä joitain kuvia tapahtumasta. Seuraavaksi valitaankin maailman parhaat palvelut Helsingissä 8-9 toukokuuta järjestettävässä Mobile Monday Global Summit -tapahtumassa.

keskiviikko 22. maaliskuuta 2006

USAn markkinat

AdAge -julkaisu on selvittänyt USA mobiilimarkkinoiden tilaa (vaatii ilmaisen rekisteröitymisen). Eri käyttäjäryhmät ovat hyvin omaksuneet kännykän käytön, ja penetraatioluvut alkavat olemaan kohdallaan myös rapakon tuolla puolen. Lähes 300 miljoonan ihmisen markkina jossa yhteinen kieli, sama valuutta ja ennakkoluulottomia markkinoijia - eiköhän lähitulevaisuudessa tulla näkemään ne kaikista (ainakin luvuiltaan) onnistuneimmat mobiilikampanjat USA:ssa.

Tässä linkki PDF-yhteenvetoon, joka aukenee ilman rekisteröitymistä.

Päivitys (24.3): Tässä hyvä artikkeli joka vertaa Euroopan ja USAn lähestymistä mobiilimarkkinointiin.

maanantai 20. maaliskuuta 2006

Apinat.fi update ja hieman historiaa

FlyerOnen ja Roottori Oy:n luoma mobiiliyhteisö/-portaali nimeltä Apinat.fi (kuluttajille ilmaiset tekstiviestit, sähköistä suoramarkkinointilupaa vastaan) on runsaan puolen vuoden elinkaarensa aikana saavuttanut merkittävää jalansijaa nuorten aikuisten keskuudessa. Palvelussa on lähes 25 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, ja rekisteröitymistahti ei näytä laantumisen merkkejä. Ilmaiset tekstiviestit tuntuvat kiinnostavan kohderyhmää erittäin paljon.

Suuri osa kävijöistä vierailee portaalissa useita kertoja viikossa, joka antaa viitteitä siitä että portaali todetaan hyödylliseksi ja viihteelliseksi, niin että sinne kannattaa tulla uudestaankin. Uniikkeja kävijöitä sivustolla on noin 16 000 viikossa kun taas yhteenlaskettu viikoittainen käyntimäärä yltää yli 40 000:n (TNS Metrix). Yli 60 % rekisteröityneistä on naisia ja 50 % yli 18-vuotitaita.

Apinat.fi –konsepti on rakennettu alusta alkaen mainostajan lähtökohdista. Usein kun olemme olleet viemässä mobiilimarkkinoinnin ilosanomaa mainostajille ja mainostoimistoille, tuli monta kertaa seuraava kysymys eteemme: ”Mobiilimarkkinointi kuullostaa hyvältä, mutta mistä saamme rekisterin johon mobiilimarkkinointiviestejä voisi kohdentaa?”. Yleensä jouduimme myymään asiakkaalle ”eioota” koska mobiilirekistereitä ei yksinkertaisesti ollut markkinoilla, tai sitten ne olivat huonolaatuisia tai liian pieniä. Eipä siinä sitten muu auttanut kun ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä oma mobiilisuoramarkkinointirekisteri! Ja näin sai alkunsa Apinat.fi.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2006

Mobiilimarkkinointi nyt

Tervetuloa Hyvä Lukija,

Haluan tässä ensimmäisessä kirjoituksessa esitellä tämän blogin, henkilöt sen takana sekä syyn sen olemassaoloon. Kuten nimi kertoo, tämän blogin aihealue on mobiilimarkkinointi kaikissa eri muodoissaan. Tulemme käyttämään tätä blogia epävirallisena kanavana jossa voimme käydä keskustelua kanssasi liittyen projekteihimme ja ajatuksiimme, tulevaisuuden näkymiin sekä yleisesti kaikkeen mikä liittyy markkinointiin ja mobiiliin. Tulemme nostamaan esiin omien onnistumisiemme (ja miksei epäonnistumisien) lisäksi muiden tekemiä esimerkkejä sekä Suomessa että ulkomailla, ja pyrimme näin ollen levittämään tämän kanavan kautta mobiilimarkkinoinnin ilosanomaa vähän toisella tavalla. Toivomme että tästä blogista kehittyy ajan myötä kattava tietolähde mobiilimarkkinoinnista kiinnostuneille.

Näin alkuvaiheessa tämän blogin kirjoittajina toimii FlyerOne Oy:n henkilökunta. Olemme viiden vuoden kokemuksella toteuttaneet satoja mobiilimarkkinointiin liittyviä kampanjoita, eli uskomme tietävämme ainakin jonkin verran siitä mistä puhumme. Tämän lisäksi tarjoamme muille alan ihmiselle mahdollisuuden tarttua kynään ja ilmaista mielipiteitänsä tämän kanavan kautta. Otathan yhteyttä jos tämä kiinnostaa!

Viihtyisiä hetkiä!

tiistai 14. maaliskuuta 2006

Tietoja tästä blogista


Tämän blogin on tarkoitus tuoda esille mobiilimarkkinointiin - ja yleisesti mobiiliin - liittyviä kokemuksia ja mietintöjä, käytännön kautta. Kirjoittajat ovat mobiilimarkkinoinnin ammattilaisia ja töissä mobiilimarkkinointiin ja siihen liittyviin teknologiaratkaisuihin erikoistuneessa yrityksessä nimeltä Steam Communications Oy.