tiistai 27. huhtikuuta 2010

Direktiivi haastaa kännykkälipun

Viime vuoden lokakuussa kirjoitin viimeksi tulevasta Maksupalvelulaista, joka on nyt astumassa voimaan 1.5.2010. Käytännössä kyse on siis direktiivistä, joka sääntelee maksulaitoksia, mutta Suomen osalta hallitus on päätynyt laajentaa soveltamisalan myös teleliikenteen puolelle. Käytännössä fyysisiä tuotteita ei saa jatkossa maksaa matkapuhelinlaskulla. Lisäksi muun muassa HSL:n kätevää kännykkälippua joudutaan lain takia muuttamaan. Monessa yrityksessä mietitään tällä hetkellä kuumeisesti mitä uusi laki käytännössä merkitsee ja mitkä palvelut lain vaikutuspiirissä ovat.

Mielestäni tässä on nyt lobbauksen kautta ylireagoitu teleyritysten "uhkaan" maksulaitosten liiketoiminnalle. Samalla vaikeutetaan aidosti hyvin kuluttajaa palvelevien palveluiden toteuttamista sekä uusien mobiilipalveluiden konseptointia. Maksulaitoksilla ei ole vaihtoehtoisia malleja nykyiselle mikromaksamiselle soittonumeroilla tai tekstiviestillä. Kuinka pitkälle lain valmisteluvaiheessa on mietitty mitä vaikutuksia tällä on mobiilipalveluita tarjoaville ja kehittäville yrityksille (useat yrittäjävetoisia)?

Tuhkien taival

Otsikko ei ole oma keksimä vaan suora lainaus Finnmatkoilta. Matkatoimistot ovat eläneet viimeiset viikot äärimmäisen hetkistä aikaa. Valtavassa tiedontarpeessa tekstiviesti osoittautui erittäin toimivaksi keinoksi pitää asiakkaat ajantasalla alati muuttuvasta tilanteesta. Yksinkertainen viestintätapa täytti tarpeet: aika- ja paikkariippumatonta viestintää. Uskallan myös väittää, että kustannukset hyötyyn nähden ovat erittäin siedettävät...

perjantai 23. huhtikuuta 2010

Liidien generointia öljynvaihdolla

Amerikassa Ford-jälleenmyyjä toteutti mielenkiintoisen tv-kampanjan, jonka avulla generoitiin liidejä autoliikkeeseen. Tv-mainoksessa kehotettiin katsojia lähettämään tekstiviesti, jota vastaan sai mobiilikupongin ilmaiseen öljynvaihtoon. Kyseisellä täkyllä luonnollisesti saatiin porukkaan kauppaan. Spottia oli tarkoitus ajaa kuukaudenpäivät, mutta lopetettiin 16. päivän kohdalla kun kuponkeja oli tilattu jo 2900 kappaletta (joista 2000 sai kupongin annettuaan ensi markkinointiluvan). Lunastusprosentteja ei ollut vielä tiedossa sillä kampanja on vielä kesken.
Öljynvaihtokupongit ovat voimassa kuukauden, joten lunastamattomille lähetetään vielä muistutusviesti ennen kupongin vanhenemista, jottei hyvää liidiä menetetä. Kuten aiemmin mainitsin, osallistuneilta kerättiin myös lupa jatkoviestintään.

Kampanjaan oltiin niin tyytyväisiä, että seuraava on jo suunnitteilla. Ajatuksena on tilata koeajo tekstarilla ja koeajolla käyneet saavat etusetelin liikkeeseen.

Haluaisin kiinnittää lukijan huomion kontaktimääriin. Asiakas oli tyytäväinen muutamaan tuhanteen kontaktiin ja markkinointilupaan alkuvaiheessa. Tässä, kuten muissakin toimenpiteissä, pitäisi muistaa pitkän aikavälin suunnittelu niin luparekisterin keräämisessä, rekisteriä koskevissa toimenpiteissä, kampanjoinnissa, jne. Parissa tuhannessa on jo mojova alku...

torstai 22. huhtikuuta 2010

Pölli tästä :-)

Löysin jenkkiläisen blogin, jossa oli mukavasti niputettu kymmenen vinkkiä "halpaan" mobiilimarkkinointiin (halpa on tässä tapauksessa sidoksissa Jenkkilässä saatavilla oleviin palveluihin) . Kaikki kymmenen kohtaa on suhteellisen nopeasti luettu. Kannattaa käydä lukemassa ja antaa sen jälkeen aivon hurista vähän aikaa josko omasta toiminnasta tai asiakaskunnasta löytyisi sopivia käyttökohteita.

Olisikohan Suomessa halukkaita DreamWalk-toteuttajia? Demosta selviää hyvin konseptin idea.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Tekstiviesti amerikkalaisteinien(kin) arkipäivää

Se mikä on ollut Euroopassa täysin normaalia nuorison välisessä viestinnässä jo useampia vuosia on kasvanut merkittäväksi myös Yhdysvalloissa. Hesari uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan aktiivisimmat teinit lähettävät jopa 100 tekstaria päivässä! Operaattoreiden erilaiset pakettisopimukset ja instant messenger-palvelut ovat varmasti edesauttaneet tätä reilun 18 kuukauden aikana tapahtunutta, räjähdysmäistä kehitystä. Tämä lienee hyvä esimerkki siitä, että digiaikakaudella syntyneet haluavat olla jatkuvasti tavoitettavissa (ja tähän voidaan tietenkin lisätä vielä mahdollisuus surffata netissä, tweetata, päivittää Facebookia, jne. kun ollaan liikenteessä). Artikkeli näytti herättäneen hyvää keskustelua sivustolla.

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Asenteet mobiilimarkkinointiin tutkittu

Kauppalehti uutisoi eilen tuoreen tutkimuksen tuloksia. Kun en googlaamalla artikkelia netistä löytänyt niin tässä juttu kokonaisuudessaan

Kauppalehti 19.4.2010 / Cilla Bhose

"Valtaosa kuluttajista sanoo mobiilimarkkinoinnille kyllä

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttajat suhtautuvat mobiilimarkkinointiin yllättävän postiivisesti.
Neljällä viidestä kuluttajasta asenne mobiilimarkkinointiin on positiivinen ja mobiilimarkkinointia pidetään yleisesti informatiivisena ja uskottavana.
Negatiivisesti mobiilimarkkinointiin suhtatuuu noin 15 prosenttia kuluttajista. Suomalaisista mainontaan yleisesti suhtautuu negatiivisesti noin 20 prosenttia.
Aalto-yliopiston ja SN4Mobile Oy selvittivät ensimmäisen kerran valtakunnallisesti, mitä mieltä kuluttajat ovat mobiilimarkkinoinnista. Tutkimukseen vastasi 1304 suomalaista.
Tutkimuksessa tutkittiin toteutettuja kampanjoita, joista toiselle lähetettiin mobiilimainos ja toiselle ei. Tutkimuksessa oli mukana mainoskampanjoita muun muassa energia-alan, matkailun, vähittäiskaupan ja pankin alan yrityksiltä.
Tutkimuksessa kävin ilmi, että mobiilimainonnalla on paremmat edellytykset toimia, jos sen lähtökohtana on tuotteen sijasta asiakkaan tarve.
Asenne informatiivisiin viesteihin oli positiivisempi kuin tuotekeskeisiin mainoksiin.
-Mobiilimarkkinointiin liittyy paljon ennakkoluuloja, eivätkä markkinoijat välttämättä ole ymmärtäneet sen roolia tai toteutustapaa oikein. Tutkimus osoittaa, että jos mainonta on ollut relevanttia ja lähtenyt asiakkaan tarpeista, kuluttajat suhtautuvat siihen positiivisesti, SN4Mobile Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hyttinen sanoo-.

Naiset miehiä myönteisempiä

Yleisellä tasolla naiset ja miehet suhtatuivat mobiilimarkkinointiin samansuuntaisesti. Naiset pitivät kuitenkin mobiilimainoksia uskottavampina ja informatiivisempina kuin miehet.
Naiset myös mielsivät mobiilimarkkinoinnin hieman miehiä viihdyttävämmäksi ja hyödyllisemmäksi. Kahdessa viimeksi mainitussa erot eivät olleet kuitenkaan suuria.
Mobiilimainonnan määrä Suomessa oli viime vuonna TNS Gallupin arvion mukaan noin 6,7 miljoonaa euroa.
Mobiilimarkkinoinnille on povattu jo pitkään hurjia kasvulukuja, mutta taantuma on leikannut myös sen kasvuvauhtia.
Mainostajien Liiton tammikuussa julkistama Mainosbarometri antoi kuitenkin viitteitä siitä, että mobiilimainonta kuuluisi niiden medioiden joukkoon, joiden näkymät tämä vuoden osalta ovat positiiviset."

Kaikki kunnia kirjoittajalle, mutta minua häiritsee, että jutussa käytetään synonyyminomaisesti mobiilimarkkinointia ja mobiilimainontaa. Mobiilia kun voi käyttää markkinointi- ja asiakasviestinnässä niin monella tavalla...