maanantai 28. huhtikuuta 2008

Kännykkä maksuvälineenä

Sen verran kiinnostava kommentti tuli bongattua Hesarin verkkosivuilta, että pakko mainita...vaikkei se suoranaisesti mobiilimarkkinointiin liity. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Harry Leinonen arvioi matkapuhelimen roolin maksuvälineenä, erityisesti matka- ja pääsylippuostoissa, lisääntyvän merkittävästi.

torstai 24. huhtikuuta 2008

Lukuja mobiilikupongeista

Juniper Research on julkaissut arvioita mobiilikuponkien käyttömääristä vuoteen 2011 mennessä. Kolme miljardia kuponkia kuullostaa paljolta, tosin en osaa suhteuttaa tätä nykyisiin jaettavien, perinteisten kuponkien määrän. Uutisessa ei valitettavasit mainita onko kyseessä globaali luku, mutta oletan näin, sillä Juniper tarjoaa nimenomaan kv. tutkimuksia. Lyhyt uutinen niputtaa nätisti mobiilikuponkien edut, mutta ottaa asiallisesti kantaa myös konseptiin liittyviin haasteisiin. Lue koko juttu täältä.

tiistai 15. huhtikuuta 2008

Tutkittua mobiilimarkkinoinnista

Tässä pieni otos tänään silmään osuneesta artikkelista:

"Forrester claims that SMS is the most effective form of marketing because of the way people use their handsets, saying “text messaging is more likely to be successful than mechanisms involving mobile data, including couponing and [two-dimensional bar] codes”. The recommendation is to combine text messaging with out-of-home, or things like send-to-a-friend messages and referral incentives."

Eli ne, jotka eivät vielä ole ottaneet mobiilia täydentämään markkinoitimixiään, rohkeasti mukaan! Ainakaan se ei voi olla kuluista kiinni...

maanantai 14. huhtikuuta 2008

Aktivoivaa mobiilimarkkinointia

Luin juuri mielenkiintoisen casen, josta käytettiin termiä "Mobile Barcode-Image Marketing". Perusajatus on sama, jota Kiinteistömaailma käyttää. Lataamalla puhelimeen pienen ohjelmiston (monet eivät tiedä tätä, mutta valtaosassa uusista puhelimista (ainakin Nokia) tämä ohjelmisto on esiasennettuna) käyttäjä voi napata kuvan koodista, jolloin puhelin lähtee avaamaan kyseisen koodin taakse laitettua linkkiä. Mainitsemani casen takana on kuitenkin hongkongilainen MyClick-niminen yritys. He ovat kehittäneet idesta oman version, jossa riittää, että yrityksen logon ympärillä on heidän teknologiaansa tukeva "kehys". Kuluttajat siis nappaavat kuva yrityksen logosta (lehdessä, tv:ssä, bussipysäkillä, jne.), joka ohjaa heidät kampanjasivulle. Minusta ajatus on hyvä, käytännössä tarvitaan vain paljon laitteita, jossa tuo softa on valmiina JA ihmisiä kannustetaan käyttämään sitä. Kuvaamissani palveluissa on vielä yksi toinen "mutta", joka liittyy kustannuksiin. Kun linkkeihin ohjataan liittymän dataliikenteen kautta niin kuka on valmis maksamaan siitä, että näkee mainoksen...ehkäpä flat rate liittymät ratkaisevat tämän, mene ja tiedä.

Eniten minua liikutti case esimerkin kannustin. Esimerkkinä oli Pepsi, joka kampanjassaan Kiinassa kannustaa ihmisiä luomaan "makeimman" profiilin johonkin Kiinan kuudesta suurimmasta portaalista. Ymmärtääkseni voittaja saa naamansa kesällä myyntiin tulevan kesäolympialaisten erikois-Pepsitölkin kylkeen...

torstai 10. huhtikuuta 2008

Vihdoin kättäpidempää

Suurella kohulla lanseerattu mainosrahoitteinen operaattori Blyk on vihdoin tuonut julkisuuteen ensimmäisiä tuloksia kampanjoistaan. Tuloksia voi itse käydä katsomassa heidän blogissaan. Nuo vastausprosentit ovat kyllä kovaa luokkaa, tässä nousee esiin mobiilin vahvuus kanavana.

Omasta mielestäni haluaisin nostaa tässä esiin kaksi asiaa. Ensinnäkin jokaisessa kampanjassa on käyty monenkin askeleen dialogi asiakkaan kanssa. Matkapuhelimista puhuttaessa (etenkin mobiilisurffauksen kohdalla) on usein torjuttu ajatus monesta klikistä, "kun se pudottaa käyttäjiä jo netissäkin". Tarjolla olevassa materiaalissa kuitenkin on faktaa siitä, että klikkien (jos niiitä nyt vapaasti näiksi saisi kutsua kun Nokiakin haluaisi puhelimistaan puhuttavan multimediatietokoneina) määrä ei ole itseisarvo jos tuote on kiinnostava. Toinen asia, joka korostui oli MMS:än käyttö lähes jokaisessa kampanjassa. Ei sinänsä yllättävää, kun kyseessä on arvokkaita brändejä, mutta Suomessa niiden käyttö markkinoinnissa on ollut vielä varsin vähäistä. Meillä Pohjolassa kyse ei ole ainoastaan laiteasetuksista ja viestin yhteensopivuusongelmista itse puhelimeen, kyse on myös hinnoittelusta. Toistaiseksi on vaikea perustellusti myydä MMS-kampanjaa jos viestien yksikköhinta on SMS:ään verrattuna 4-5 kertainen (ja samaan aikaan kuluttaja voi lähettää viestejä parhaimmillaan, joillakin senteillä). Pitäisin varmaan lobata tämä homma kohdalleen :-)

Lopuksi vielä havainto tämän vuoden Mainosbarometrista (Mainostajien Liiton vuosittainen tutkimus mainonnan trendeistä ja ilmapiiristä). Mobiilimarkkinointi on tutkimuksen mukaan kasvavan kysynnän kohteena. Lisää teemasta täältä (kohdasta Tutkimukset ja barometrit)