torstai 30. maaliskuuta 2006

Kytkykauppa tulee

Kännyköiden kytkykauppa, eli se että pitkän liittymäsopimuksen kanssa kuluttajalle myydään puhelin edullisesti, on ollut kiellettyä Suomessa. Tämä muuttuu nyt huhtikuun alusta lähtien, jolloin kytkykauppa sallitaan 3G teknologiaa (tai uudempaa) hyödyntäville puhelimille. Vanhemmat "2G" luurit eivät ole tämän lakimuutoksen puitteissa koska tarkoituksena on uudistaa Suomen jokseenkin vanhentunutta puhelinkantaa. Tämä on näin palveluntarjoajan kannalta todella tervetullut uudistus koska uusien, rikkaampien, palveluiden markkinoille tuonti vaatii kuluttajilta kyvykkäitä puhelimia.

Operaattorit ovat Suomessa parin viime vuoden aikana käyneet kiivasta hintakilpailua, joka lisääntyi oleellisesti numeron siirrettävyyden myötä. Tämä on hyödyttänyt kuluttajia halvempien puheluiden muodossa, ja nyt onkin kiinnostava nähdä kuinka kuluttajat suhtautuvat kytkykauppaan joka sitoo heidät yhteen operaattoriin tyypillisesti kahdeksi vuodeksi. Suotavaa olisi myös koko suomen mobiilialalle että operaattoreiden tekemät investoinnit uusien palveluiden kehittämiseen kasvaisivat, ja näin ollen myös kuluttajat oppisivat käyttämään eri tyyppisiä mobiilikonsepteja ja mediamuotoja.

Tässä linkit operaattoreiden kytkykauppa tarjontaan: Elisa, Saunalahti, Sonera, DNA. Elisa ja Saunalahti paketoivat puheaikaa ja viestejä liittymäpakettiin ja antavat puhelimen ilmaiseksi, Soneran kautta hankittu puhelin on halvempi mutta siitä joutuu maksamaan ja DNA lähtee peliin vähän varovaisin asekelin. Kiinnostavaa nähdä mikä toimii ja mikä ei, sekä nähdä miten tämä vaikuttaa suomen mobiilialaan (kovia odotuksia löytyy ainakin joiltain..)

Technorati Tags:

maanantai 27. maaliskuuta 2006

Parhaat mobiilipalvelut

Suomen parhaat mobiilipalvelut vuodelle 2005 on valittu Tele-Forum Ry:n ja operaattoreiden järjestelmän "Paras mobiilipalvelu 2005" -kilpailun myötä. Perjantaina (24.3) Ravintola Pörssissä järjestetyssä tilaisuudessa palkinnot pokkasivat seuraavat palvelut:


Lämpimät onnittelut voittajille sekä suurkiitokset järjestäjille! Tässä vielä joitain kuvia tapahtumasta. Seuraavaksi valitaankin maailman parhaat palvelut Helsingissä 8-9 toukokuuta järjestettävässä Mobile Monday Global Summit -tapahtumassa.

keskiviikko 22. maaliskuuta 2006

USAn markkinat

AdAge -julkaisu on selvittänyt USA mobiilimarkkinoiden tilaa (vaatii ilmaisen rekisteröitymisen). Eri käyttäjäryhmät ovat hyvin omaksuneet kännykän käytön, ja penetraatioluvut alkavat olemaan kohdallaan myös rapakon tuolla puolen. Lähes 300 miljoonan ihmisen markkina jossa yhteinen kieli, sama valuutta ja ennakkoluulottomia markkinoijia - eiköhän lähitulevaisuudessa tulla näkemään ne kaikista (ainakin luvuiltaan) onnistuneimmat mobiilikampanjat USA:ssa.

Tässä linkki PDF-yhteenvetoon, joka aukenee ilman rekisteröitymistä.

Päivitys (24.3): Tässä hyvä artikkeli joka vertaa Euroopan ja USAn lähestymistä mobiilimarkkinointiin.

maanantai 20. maaliskuuta 2006

Apinat.fi update ja hieman historiaa

FlyerOnen ja Roottori Oy:n luoma mobiiliyhteisö/-portaali nimeltä Apinat.fi (kuluttajille ilmaiset tekstiviestit, sähköistä suoramarkkinointilupaa vastaan) on runsaan puolen vuoden elinkaarensa aikana saavuttanut merkittävää jalansijaa nuorten aikuisten keskuudessa. Palvelussa on lähes 25 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, ja rekisteröitymistahti ei näytä laantumisen merkkejä. Ilmaiset tekstiviestit tuntuvat kiinnostavan kohderyhmää erittäin paljon.

Suuri osa kävijöistä vierailee portaalissa useita kertoja viikossa, joka antaa viitteitä siitä että portaali todetaan hyödylliseksi ja viihteelliseksi, niin että sinne kannattaa tulla uudestaankin. Uniikkeja kävijöitä sivustolla on noin 16 000 viikossa kun taas yhteenlaskettu viikoittainen käyntimäärä yltää yli 40 000:n (TNS Metrix). Yli 60 % rekisteröityneistä on naisia ja 50 % yli 18-vuotitaita.

Apinat.fi –konsepti on rakennettu alusta alkaen mainostajan lähtökohdista. Usein kun olemme olleet viemässä mobiilimarkkinoinnin ilosanomaa mainostajille ja mainostoimistoille, tuli monta kertaa seuraava kysymys eteemme: ”Mobiilimarkkinointi kuullostaa hyvältä, mutta mistä saamme rekisterin johon mobiilimarkkinointiviestejä voisi kohdentaa?”. Yleensä jouduimme myymään asiakkaalle ”eioota” koska mobiilirekistereitä ei yksinkertaisesti ollut markkinoilla, tai sitten ne olivat huonolaatuisia tai liian pieniä. Eipä siinä sitten muu auttanut kun ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä oma mobiilisuoramarkkinointirekisteri! Ja näin sai alkunsa Apinat.fi.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2006

Mobiilimarkkinointi nyt

Tervetuloa Hyvä Lukija,

Haluan tässä ensimmäisessä kirjoituksessa esitellä tämän blogin, henkilöt sen takana sekä syyn sen olemassaoloon. Kuten nimi kertoo, tämän blogin aihealue on mobiilimarkkinointi kaikissa eri muodoissaan. Tulemme käyttämään tätä blogia epävirallisena kanavana jossa voimme käydä keskustelua kanssasi liittyen projekteihimme ja ajatuksiimme, tulevaisuuden näkymiin sekä yleisesti kaikkeen mikä liittyy markkinointiin ja mobiiliin. Tulemme nostamaan esiin omien onnistumisiemme (ja miksei epäonnistumisien) lisäksi muiden tekemiä esimerkkejä sekä Suomessa että ulkomailla, ja pyrimme näin ollen levittämään tämän kanavan kautta mobiilimarkkinoinnin ilosanomaa vähän toisella tavalla. Toivomme että tästä blogista kehittyy ajan myötä kattava tietolähde mobiilimarkkinoinnista kiinnostuneille.

Näin alkuvaiheessa tämän blogin kirjoittajina toimii FlyerOne Oy:n henkilökunta. Olemme viiden vuoden kokemuksella toteuttaneet satoja mobiilimarkkinointiin liittyviä kampanjoita, eli uskomme tietävämme ainakin jonkin verran siitä mistä puhumme. Tämän lisäksi tarjoamme muille alan ihmiselle mahdollisuuden tarttua kynään ja ilmaista mielipiteitänsä tämän kanavan kautta. Otathan yhteyttä jos tämä kiinnostaa!

Viihtyisiä hetkiä!

tiistai 14. maaliskuuta 2006

Tietoja tästä blogista


Tämän blogin on tarkoitus tuoda esille mobiilimarkkinointiin - ja yleisesti mobiiliin - liittyviä kokemuksia ja mietintöjä, käytännön kautta. Kirjoittajat ovat mobiilimarkkinoinnin ammattilaisia ja töissä mobiilimarkkinointiin ja siihen liittyviin teknologiaratkaisuihin erikoistuneessa yrityksessä nimeltä Steam Communications Oy.