torstai 15. lokakuuta 2009

Mitä ominaisuuksia kännykästä käytetään?

Huomasin tänään Hesarin sivuilta videoartikkelin, jossa pienellä otoksella kyseltiin kansan syvistä riveistä mitä ominaisuuksia omasta kännykästään käyttää, ja mitä mahdollisesti kaipaisi lisää.

Kun suunnittelette yrityksenne viestintää ja mietitte mobiilikanavan käyttöä nämä tottumukset ja mielipiteet kannattaa ottaa huomioon. Pienestä otoksesta huolimatta tämä varmasti edustaa valtaosan käyttäymistä. Omassa kohderyhmässä tätä kannattaa tietysti kartoittaa ennen lopullista suunnittelua.

perjantai 2. lokakuuta 2009

Direktiivi uhkaa

Kesän hiljaiselon jälkeen on aika puhaltaa taas henkeä blogiimme. On ollut jo hyvän tovin tiedossa, että EUn maksupalveludirektiivi on tulossa. Direktiivin on tarkoitus säännellä maksujen välitystä pankeissa. Jostain syystä hallitus on päättänyt Suomen osalta tulkita direktiiviä huomattavasti laajemmin kuin on tarve ja ulottaa vaikutukset näin pankkimaailman lisäksi myös viestintäalalle. Jos esitys menisi läpi esitetyssä muodossa tulee sillä olemaan vaikutuksia myös mobiilipalveluihin, luonnollisesti niihin joissa palvelu maksetaan operaattorin puhelinlaskulla. Varsinaiset syyt tiukemmalle tulkinnalle jäävät allekirjoittaneelle hämärän peittoon. Vaikutukset tosin ovat huomattavia, kuten Esa Rautalinko (Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton puheenjohtaja ja TeliaSonera Finlandin toimitusjohtaja) Kauppalehden artikkelissa toteaa. Useat, järkevät palvelut kuten kännykkälippu ja pysäköintimaksut (niin tekstiviestillä kuin soittamalla käytetyt) jäisivät historiaan. Tämä ei tarkoittaisi pelkästään takapakkia kuluttajapalveluissa vaan myös merkittäviä menetyksiä yrityksille, jotka kyseisiä palveluita toteuttavat. Onko hallitus aidosti miettinyt mitä tämä puolestaan tarkoittaa verotulojen menetyksinä, työllistämisvaikutuksia sekä jopa mahdollisia konkursseja? Tulonmenetykset koskettavat myös mitä suuremmissa määrin operaattoreita.

Kyseinen direktiivi hyväksyttiin Euroopan unionin neuvostossa ja parlamentissa huhtikuussa 2007 ja sen on tarkoitus astua voimaan kaikissa EU-maissa marraskuussa 2009. Hieman erikoista mielestäni on, että operaattorit tuovat asian julkiseen keskusteluun vasta nyt…

Nykymuotoisen mobiilimaksamisen torppaaminen heittäisi Suomen mobiilipalveluissa kivikaudelle. Olisko sinun mielestä ok, jos esimerkiksi kännykkä-äänestäminen, kännykkälippujen ostaminen tai lahjoituksen antaminen soittamalla tai tekstarilla loppuisi direktiivin myötä?