torstai 2. huhtikuuta 2009

Tutkittua

Asiakkuusmarkkinointiliiton ja Trainers' Housen yhteistyössä toteuttama perinteinen mobiilimarkkinoinnin ja mobiilin käyttöä mittaava Mobile Media Tracking:in tulokset julkaistiin jokunen aika sitten. Julkisesti saatavilla olevasta datasta selviää mainostajan näkökulmasta joitakin mielenkiintoisia seikkoja.

Ensinnäkin mobiilisuora on etabloitunut jo varsin vahvasti sillä n. 57% suomalaisista oli vastaanottanut suoraa kännykkäänsä (vuoden 2008 viimeisen 6 kuukauden aikana).  Ikäryhmittäin jakauma oli yllättävän tasainen, tosin suurimpana yksittäisenä ryhmänä olivat 25-34 vuotiaat (70%).  Suoran toimivuuteen ei tässä tutkimuksessa oteta kantaa. Lähiaikoina olemme Steamillä tehneet asiakkaalle muutaman hyvin kohdennetun tekstarisuoran, jossa pullrate on ollut 9-20% (eli näin monta prosenttia asiakkaista on ostanut tarjotun tuotteen).

Toisessa osiossa oli tutkittu kuluttajien aktiivisuutta osallistua kännykällä johonkin kampanjaan. Tutkimuksessa "Cross Media Reaction":ksi nimetty markkinointimuoto tarkoittaa käytännössä tekstiviestin lähettämistä esim. TV:ssä, radiossa tai printissä mainostettuun palveluun (kilpailu, palaute, yhteydenottopyyntö, tilaus, äänestys, jne.). Tämä data on mielestäni äärimmäisen tärkeä sillä tässä on mainostajan mahdollisuus saada lisäarvoa mainokselleen. Kun huomio on kertaalleen saavutettu päästään samalla aktivoimaan kuluttaja. Parhaassa tapauksessa tätä kautta päästään jopa dialogiin kuluttajan kanssa (ja tämä esimerkiksi printtimainoksen avulla!!!). Aktivoituja kontakteja voidaan sitten pyrkiä rekrytoimaan jatkuvaan vuorovaikutukseen esim. mobiilimarkkinointilupaa kysymällä. Itse tulokset paljastivat lähes kolmenkymmen prosentin osallistuneen tälläisiin kampanjoihin, naiset hieman aktiivisemmin kuin miehet.  Tässä, kuten myös mobiilisuorassa, jakauma ikäluokittain on hämmästyttävän tasainen, niin 15 vuotta kuin 55+ vuotta osallistumiset ovat yli 20% (kts. alla).




Lähde: Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto ry, Mobile Media Tracking 2009, joulukuu 2009

Surffaus kännyköillä ei ole merkittävästi kasvanut vuoden aikana, vastanneista n. 34% oli käynyt jollain sivustolla. Tuloksia tulkitessa täytyy korostaa kysymyksen muotoilua (Do you use internet (wap or www pages) with your mobile device's browser?/Has at least tried mobile internet). Mitä nämä luvut kertovat todellisesta "arkikäytöstä"... Lisäksi oli kyselty muutamien muiden palveluiden käytöstä (VoIP, Messenger, Social Media, Microblogs), joiden osalta ei valitettavasti ole paljon kerrottavaa.