maanantai 16. heinäkuuta 2007

Mikä on mobiililippu?

Tekstiviestilippu, kännykkälippu tai mobiililippu... monia eri kutsumanimiä mutta tarkoitus ja ajatus on sama: matkapuhelimeen toimitettava lippu. Useille tämä toimintaperiaate on tuttu jo HKL:n (Helsingin Kaupunkin Liikennelaitos) tekstiviestilipun tiimoilta. HKL:n tekstiviesteillä ostettava ja tekstiviestinä puhelimeen toimitettavaa matkalippuahan on käytetty jo miljoonia kertoja raitiovaunuissa, metroissa ja jopa junaliikenteessä.

Me täällä Steam Communications Oy:ssä olemme nyt tuomassa käyttöön hivenen toisenlaista mobiilippua minkä vuoksi haluammekin kertoa siitä hiukan enemmän:

Mobiililippu pääsylippuna

Paperisen pääsylipun sijaan lippua ostava kuluttaja voi valita, useimmiten lippuja myyvässä nettikaupassa, mobiililipun. Tällöin pääsylippu toimitetaan kuluttajan puhelimeen jota näyttämällä pääsee lipun oikeuttamaan tapahtumaan.

Toimitustapa

Ensin puhelimeen lähetetään tekstiviestinä info-viesti missä kerrotaan tapahtuman perustiedot, tarkistusnumero sekä kohta tapahtuvasta pääsylipun toimituksesta. Tämän jälkeen, useimmiten välittömästi info-viestin jälkeen, puhelimeen kolahtaa uusi viesti joka on varsinainen pääsylippu. Näppärää, eikö totta? Mikäli haluat kokeilla miltä tämä mobiililippu näyttää niin lähetä tekstiviesti PILETTI numeroon 16232 ja saat puhelimeesi esimerkkilipun. PILETTI-viestin lähettäminen maksaa normaalin tekstiviestin hinnan mutta saatamme lähettää esimerkkilipun kokeilijoille jatkossa lisätietoja, kyselyitä tai etuja tekstiviestitse.

Lipputekniikka

Mobiililippu toimitetaan ns. Nokia-kuvaviestinä. Jotkut muistanevatkin tämän viestimuodon ajoilta ennen värillisiä taustakuvia? Kuvaviesti koostuu 3-5:stä tekstiviestistä mistä syystä näin välitettävä kuva ja teksti näkyvät lähes kaikissa puhelimissa. Mobiilipussa on neliön tai suorakaiteen muotoinen valkoinen laatikko joka on epäsäännöllisesti täytetty mustilla pienillä nelikulmioilla. Tämä on datamatriisi eli ns. 2D-viivakoodi. Muuten samanlainen kuin tavallinenkin viivakoodi paitsi viivojen sijaan on mustia täpliä. 2D-viivakoodin lisäksi lipussa on tekstitietoa kuten tarkistusnumero, tapahtumatietoja, paikkatietoja jne.

Lipun tarkistaminen

Saapuessasi tilaisuuteen mobiililippusi luetaan matkapuhelimesi näytöltä samaan tapaan kuin vaikkapa kaupassa luetaan maitopurkin kyljestä viivakoodi. Lukuvaiheessa tarkistetaan reaaliaikaisesti lipun käyttökelpoisuus eli onko lippu tarkoitettu juuri kyseiseen tapahtumaan ja ettei sitä ole vielä käytetty. Lipun lukeminen voi tapahtua mitä erilaisemmilla laitteilla: kämmentietokoneilla, R-kioskeilta tutuilla viivakoodinlukulaitteilla tai muilla eri näköisillä vimpaimilla. Mikäli jostakin syystä 2D-viivakoodia ei voida lukea suoraan näytöltä niin lipuntarkistaja näppäilee lipussa olevan tarkistusnumeron manuaalisesti tarkistamista varten.

Miksi kaksi viestiä (info-viesti ja mobiililippu)?

Suurin osa matkapuhelimista pystyy näyttämään puhelimeen lähetetyn mobiililipun mutta käytössä on vielä sellaisiakin, vanhoja matkapuhelimia jotka eivät kykene näyttämään kuvaviestejä tai eivät tue Nokia-kuvaviestimuotoa. Tästä syystä onkin tärkeää että mobiililipun halunnut saa lippunsa puhelimeen ja pääsee haluamaansa tilaisuuteen. Tässä tapauksessa lipun tarkistaja haluaa nähdä ennen lippua puhelimeen lähetetyn info-viestin ja siinä olevan tarkistusnumeron lipun tarkistamista varten.

Kadotin mobiililippuni – apua!

Mikäli vahingossa poistit mobiililippusi puhelimesta, älä huoli! Lipun myynyt taho voi lähettää sinulle lippusi uudestaan käden käänteessä. Lähiaikoina avautuu myös palvelu mistä maksullisella tekstiviestillä saat automaattisesti viimeisimmän käyttämättömän lippusi.

Paperilippu verrattuna mobiililippuun

Molemmat lippumuodot toimivat täysin samoin: saat lipun joka oikeuttaa sisäänpääsyyn tilaisuuteen. Voit myös, ellei lippu ole personoitu nimelläsi tai muilla tiedoillasi, antaa mobiililippusi kaverillesi kuten paperilipunkin yksinkertaisesti lähettämällä sen eteenpäin puhelimestasi. Turha kuitenkaan toivoa että lähettämällä lippua sinne sun tänne kaverisi saisivat ilmaisen sisäänpääsyn sillä mobiililiput, kuten useimmat paperiliputkin, tarkistetaan sisäänpääsyn yhteydessä reaaliaikaisesti ja lipun käyttämisen jälkeen se mitätöityy.