perjantai 28. huhtikuuta 2006

Mobiilipalvelumarkkinat 2005

Liikenne- ja viestintäministeriön vuotuinen tutkimus mobiilipalvelumarkkinoista on valmistunut vuodelle 2005. Tässä nopea yhteenveto havainnoista:
  • 2.8 miljardia lähetettyä tekstiviestiä (+29%)
  • 14.4 milj. lähetettyä multimediaviestiä (4 milj. €)
  • Kokonaisarvo 284 milj. € (+16%, tekstiviestit 178 milj. €/+13%)
  • Datapalvelumarkkinat 30 milj. € (+43%)
  • Sisältöpalvelumarkkinat 71 milj. € (+16%)
  • Kuukausittainen liittymäkohtainen liikevaihto (ARPU) 27.2€ (puhe) + 4.4€ (mobiilipalvelut)
  • 2.5 milj. värinäytöllista puhelinta (46%), 1.2 milj. (23%) kamerapuhelinta ja älypuhelimia 0.3 milj. (6%) kpl.
  • 3G liittymiä vasta 1%, ennuste kuluvalle vuodelle on 5%

Koko tutkimus löytyy täältä.

keskiviikko 26. huhtikuuta 2006

Ensin oli tekstiviestit, sitten...

Suurin osa mobiilimarkkinointikampanjoista ja -projekteista ovat vieläkin tänä päivänä tekstiviestipohjaisia (mikä ei sinäänsä ole ihme; toimivathan ne kaikissa puhelimissa, niitä osataan käyttää ja niille löytyy toimiva laskutusjärjestelmä). Varteenotettavia vaihtoehtoja löytyy kuitenkin, ovathan mobiilipäätelaitteet kehittyneet todella nopealla tahdilla ja kytkykauppakin piristää tulevaisuden näkymiä. Tässä esimerkkejä erityyppisistä, vähän kehittyneemmistä mobilimarkkinointiin soveltuvista teknologioista.

Selainpohjaiset ratkaisut

WAP, XHTML, cHTML, jne. Kirjainyhdistelmiä jotka kuvaavat tätä löytyy yllin kyllin, mutta tosiasia on se, että jokaisessa myydyssä puhelimessa on web selain. Käyttökokemus on toki erilainen kuin pöytä-PC:n ääressä, mikä täytyy myös pitää mielessä suunnitteluvaiheessa. Mobiilisivustojen kehitys on helpottumassa, ja enää ei edes välttämättä tarvitsee toteuttaa erilisia mobiilisivustoja (kunhan käyttää järkevästi XHTML+CSS yhdistelmää alusta alkaen). Työkaluja jotka auttavat mobiilisivustojen tekemisessä löytyy jo paljon. Kiva lisä on myös se, että kuluttajalle voidaan lähettää kirjanmerkkejä tekstiviestitse, esim. muistutuksena tai jonkun tietyn palvelun paluuviestinä. Myös ns. "click-to-call" linkit sivustojen sisällä toimivat monissa puhelimissa.

Vahvuutena selainpohjaisessa ratkaisuissa on se, että tarvittavaa teknologiaa sivujen automaattiseen mukauttamiseen pätelaitteeseen sopivaksi löytyy, eli käyttäjäkokemus voidaan taata myös vanhemmissa puhelinmalleissa.

Multimediaviestit

Multimediaviestit, laitevalmistajien ja operaattoreiden toimesta tekstiviestin seuraajaksi suunniteltu teknologia, ei suuresta hehkutuksesta riippumatta ole vakiinnuttanut asemaansa kuluttajien tai edes palveluntarjoajien puolella. Syitä on useita: kallis hinnoittelu, huono käyttäjäkokemus (palveluntarjoaja ei esim. voi muokata viestiä sopivaksi eri puhelinmalleille) ja jopa operaattoriinfrastruktuurin puuttuminen (Saunalahti ei Suomessa tarjoa palveluntarjoajille kaksisuuntaista MMS-palvelua...). Näihin viesteihin voidaan liittää tekstiä, kuvaa, ja ääntä (+ muita elementtejä liitetiedostoperiaatteella). Suurin käyttöalue lienee kuluttajien välinen viestintä jossa vaihdetaan kuvia. Parhaat kokemuksemme MMS-viestien hyödyntämisestä mobiilimarkkinoinnissa on tapauksissa jossa kuluttaja lähettää osana kampanjaa ottamansa kuvan, joka vuorostaan julkaistaan jossain, kuten esim. webissä. Helppoa ja hauskaa.

Ladattava sisältö

Soittoäänet, taustakuvat, näytönsäästäjät, videopätkät, Java-pelit ja muut sovellukset. Mahdollisuuksia on paljon piip-piip soittoäänistä lähtien kokonaisiin biiseihin saakka. Tätä toiminta-aluetta dominoi palveluntarjoajat joiden mainokset löytyvät nykyään mediasta kuin mediasta. Koska tällä alueella on selvä businesstausta, on myös päätelaitteiden tuki ladattavalle sisällölle hyvässä kypsässä kunnossa, ja myös tekijänoikeuksien tarpeet on huomioitu (siten että esim. musiikkikappaletta ei voi lähettää edelleen puhelimesta kaverille lataamisen jälkeen). Ihmetellä voi toki miksi 30 sekunnin truetone-soittoääni maksaa 2.5€ kun koko biisin saa verkosta ladattuna PC:lle eurolla?

Sovellukset

Räätälöidyt sovellukset antavat brändille vapaimmat kädet hyödyntää päätelaitteen mahdollisuuksia. Tuote- ja yritysesitteet saadaan näyttävästi mobiiliin esim. käyttämällä Maxdox julkaisutyökalua, mutta mobiilipuolen sovellus voi olla alusta alkaen kehitetty palvelemaan brändin tarpeita. Esimerkkejä tämän tyyppisistä sovelluksista ovat eri tyyppiset uutislukijat ja kauppapaikat, jotka antavat myös kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia. Käytetyin teknologia on Java, joka toimii useimmissa uusissa puhelimissa, mutta asettaa tiettyjä rajoitteita sovellukselle. Symbian "älypuhelimille" voidaan toteuttaa sovelluksia jotka voivat hyödyntää periaatteessa kaikkia puhelimen osa-alueita. Mahdollisuudet tällä saralla ovat todella suuret; onhan puhelin mukana kaikkialla ja yhteys verkkoon löytyy miltein aina. Sovellusten hyöty esim. verrattuna selainpohjaisiin ratkaisuihin on niiden huomattavasti parempi käyttäjäkokemus (ja näyttävyys) hyvin toteutettuna.

Kuten ylläolevasta listasta huomaa, on muitakin mahdollisuuksia hyödyntää puhelinta markkinoinnissa kuin pelkästään tekstiviestit. Kiinnostavimmat kokonaisuudet saadaan kun eri teknologioita ja menetelmiä hyödynnetään rinnakkain - nämä eivät ole toisiaan poissulkevia.